عملکرد و برخی از ویژگی‌های مهم سیزده رقم گوجه‌فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) در منطقه جیرفت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

2 گروه علوم باغبانی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی عملکرد و برخی خصوصیات کمی و کیفی ارقام گوجه‌فرنگی در منطقه جیرفت و تعیین رقم مناسب برای این منطقه، سیزده رقم گوجه‌فرنگی در آزمایشی بر اساس طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال‌های 93-1392 بررسی شدند. ارقام مورد بررسی شامل سانسید، ریوگراند، ایدن، یاگی، کیمیا، سوپرچف، کلجی، یاقوت، تیتان، سی‏اچ ایتالیایی، سی‏اچ فلات، چف فلات و پریمو بود. در این مطالعه صفات عملکرد میوه، ارتفاع بوته، تعداد شاخساره و برگ در بوته، تعداد روز تا گلدهی و برداشت، وزن میوه، طول و قطر میوه، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتر (TA) و ویتامین ث اندازه‌گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر رقم بر تمام صفات مورد بررسی معنی‌دار بود. ارقام ایدن و کیمیا بالاترین عملکرد میوه را داشتند (به ترتیب 62/61 و 78/58 تن در هکتار). نتایج ارزیابی‌ها به طور کلی نشان داد که رقم کیمیا، خصوصیات کمی و کیفی بهتری داشت و به عنوان رقم مناسب برای منطقه جیرفت تعیین شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Yield and some Important Characteristics of Thirteen Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Cultivars in Jiroft Region

نویسندگان [English]

  • J. A. Olfati 1
  • H. Soleimani 2
  • A. Jorkesh 1
1 Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran.
2 Department of Horticultural Science, Jiroft Branch, Islamic Azad University, Jiroft, Iran.
چکیده [English]

To evaluate yield and some quantitative and qualitative characteristics of tomato cultivars in Jiroft region and to determine suitable cultivar for this region, thirteen tomato cultivars were evaluated in an experiment using randomized complete block design (RCBD) with three replications during 2013-14. Cultivars consisted of Sun Seed, Rio Grande, Eden F1, Yagi, Kimia, Superchef, Calj N3, Yaghoot, Titan F1, Italian CH, Falat Ch, Falat Chef and Primo. In this study, traits of fruit yield, plant height, number of shoot and leaves per plant, days to flowering and harvest, fruit weight, length and diameter of fruit, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA) and vitamin C were recorded. Results of analysis of variance showed that the effect of cultivar on all traits was significant. Cultivars Eden and Kimia had the highest yield (61.62 and 58.78 ton ha-1, respectively). The results of evaluations showed generally that cultivar Kimia had better quantitative and qualitative characteristics and were determined as suitable cultivar for Jiroft region.

کلیدواژه‌ها [English]

  • tomato
  • earliness
  • soluble solid (TSS)
  • titratable acidity (TA)
  • vitamin C
Aboutalebi, A., Hassanzadeh, H., Zakeri, E., and Nejati, F. 2013. Yield and some important characteristics of sixteen tomato cultivars in climatic conditions of southern regions of Iran. Seed and Plant Improvement Journal 29(1): 203-207 (in Persian).
 
 
 Atiyeh, R. M., Arancon, N. Q., Edwards, C. A., and Metzger, J. D. 2000. Influence of earthworm- processed pig manure on the growth and yield of green house tomatoes. Bioresource Technology 75: 175-180.
 
 
Abushita, A. A., Daood, H. G., and Biacs, P. A. 2000. Change in carotenoids and antioxidant vitamins in tomato as a function of varietal and technological factors. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48: 2075-2081.
 
 
Balibrea, M. E., and Cayuela, E. 1997. Salinity effect on some postharvest quality factors in a commercial tomato hybrid. Journal of Horticultural Science and Biotechnology 72 (6): 885-892.
 
 
Edalatian, M. R., Mortazavi, S. A., Hamedi, M., and Mazaheri, M. 2006. Effect of variety and storage time on chemical properties of tomato paste from four varieties. Journal of Water and Soil Science 9 (4): 211-222 (in Persian)
 
 
Gold, A. A. 1983. Tomato Production, Processing and Quality Evaluation (2nd ed.). AVI West Port Publications. Germany. 445 pp.
 
 
HashemiNejad, Kh., Dokuhi, Z., Hojjati, A., and Goli, M. 2009. Evaluation and comparison of yield and quantitative and qualitative yield components of tomato cultivars. 6th Iranian Horticultural Science Congress. Rasht, Iran.
 
 
 
 
Khademi, R., and Moradi, M. 2009. Study on compatibility of three greenhouse tomato cultivars in southern Iran. 6th Iranian Horticultural Science Congress. Rasht, Iran.
 
 
Khazaei, H., Sobhani, A., and Khaksar, K. 2008. Tomato Seed Multiplication. Seed and Plant Registration and Certification Research Institute Publications. No. 87/505- 22/4/1387 (in Persian).
 
 
Klieber, A., Lin, W. C., Jolliffe, P. A., and Hall, J. W. 1993. Training system affect canopy light exposure and shelf life of long english cucumber. Journal of the American Society for Horticultural Science 118(6): 786-790.
 
 
Malgorzata, B., Nevena, S., Zlatko, Z., and Daniela, G. 2008. Physiological response of some tomato genotypes (Lycopersicon esculemtum L.) to high temperature stress. Journal of Central European Agriculture 9(4): 723-732.
 
 
Mortazaee-Nezhad, F., and Atemadi, N. 2005. The survey of quantitative and qualitative in 17 cultivars tomato (Lycopersicon esculemtum L.) in Isfahan region. Journal of Research in Agricultural Science 1(1): 30-35.
 
 
Peyvast, Gh. 2009. Vegetable Production. Daneshpazir Press. Rasht, Iran. 577 pp. (in Persian).
 
Shi, Z. Q., Jobin-Lawler, F., Gosselin, A., Turcote, G., Papadopoulos, A. P., and Dorais, M. 2002. Effect of different EC management on yield, quality and nutraceutical properties of tomato grown under supplemental lighting. Acta Horticulturae 580: 241-247.
 
 
 
Zaller, J. G. 2006. Vermicompost as a substitute for peat in organic potting media: Effects on germination, biomass allocation, yields and fruit quality of three tomato varieties. Scientia Horticulturae 112: 191–199.