ارزیابی مقاومت به سرما در برخی ارقام زیتون (Olea europaea L.) در طارم

نویسندگان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان

چکیده

درخت زیتون به دلیل مقاومت به خشکی و شوری بالا و ارزش اقتصادی یکی از مهم ترین محصولات باغی منطقه طارم است. وقوع دمای پایین تر ازoC 8- و یخبندان یکی از عوامل مهم محدود کننده کشت زیتون در منطقه طارم است. در این بررسی علائم ظاهری سرمازدگی نظیر پژمردگی، نکروزه شدن و ریزش برگ‌ها، خشک شدن سرشاخه ها و شکاف های ایجاد شده روی پوست و چوب شاخه‌های 39 رقم داخلی و خارجی زیتون کاشته شده در باغ بانک ژن ایستگاه تحقیقات زیتون طارم در سال‌های 1385 و 1386 که سرمای شدیدی در منطقه اتفاق افتاد، یادداشت‌برداری شد. نتایج نشان داد که تحمل به سرما در بین ارقام زیتون متفاوت بود. ارقام کایلتیه، حامد، بلیدی، کرونیکی، ماستوئیدس، کاریدولیا، کالاماتا، کورفولیا، لچینو و ابلونگا حساس به سرما بودند. در این ارقام پوست شاخه های یک ساله و چند ساله ترک برداشته و در بعضی از آن‌ها روی بافت آوند آبکش نیز علایم نکروز مشاهده شد. برگ ها لوله ای شده و ریزش کردند. ارقام گروسان، جولت، کورنیکابرا، توفاهی، خودیری، دان، دوئیبلی، صورانی، زرد، ماری، کنسروالیا، لچین دسویلا، مانزانیلا دسویلا و پیکوال کاملاً متحمل به سرما بودند و هیچ گونه علایم سرمازدگی نشان ندادند. بررسی جذب عناصر غذایی توسط ارقام حساس و مقاوم نشان داد که در فصل پاییز میزان جذب نیتروژن در ارقام حساس بیشتر از ارقام مقاوم بود، در مقابل ارقام مقاوم پتاسیم بیشتری جذب کرده بودند. هم چنین جذب عناصر میکرو در فصل پاییز در ارقام حساس بیشتر از ارقام مقاوم بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Cold Tolerance in some Olive (Olea europaea L.) Cultivars in Tarom

نویسندگان [English]

  • M. Azimi
  • K. Mostafavi
  • M. Esmaili
چکیده [English]

Due to drought and salt tolerance of olive tree and economical value, olive is one of the most important horticultural products of Tarom region. The occurrence of lower temperature up to -8oC is one of the main limiting factors of olive cultivation in the this region. The frost symptoms such as wilting, necrosis, drop of leaves, dried twigs, cracks in bark and shoots were recorded in 39 local and foreign olive cultivars grown at Collection Garden of Tarom Olive Research Station during 2006 and 2007 when a severe cold and freezing conditions occurred in this region. The results showed that cold tolerance among olive cultivars were significantly different. The cultivars Cailetier, Hamed, Karidolia, Kalamata, Leccino, Mastoidis, Corfolia, Balady, Koroneiki and Oblonga were susceptible to cold. In these cultivars barks of one year or older shoots were cracked and in some cultivars necrotic signs on phloem tissue were clearly observed, as well as tubing and dropping of leaves. Cultivars Grossane, Toffahi, Khodeiry, Don, Doeibli, Sorani, Zard, Mari, Jollat, Cornicabra, Konservolia, Lechin de sevilla, Picual and Manzanilla de sevilla were cold tolerant and did not show any signs of frost damage. Study of nutrient uptake by susceptible and resistant cultivars showed that N uptake by susceptible cultivars during autumn were more than resistant cultivars, versus in resistant cultivars K uptake were higher than susceptible cultivars. The microelements uptake by susceptible cultivars in autumn was also more than resistant cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cold tolerance
  • Olive
  • nutrient uptake
  • Frost damage
References Akça, Y., Murat Asma, B., and Ayhan, C. 2000. Studies on the effect of NPK fertilization on frost tolerance in the Hacihalilodlu apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars. Acta Horticulturae 525: 413-420. Anonymous 2013. http://www.maj.ir/portal/Home/Default.aspx? Category ID=20ad 5e49- c727-4bc9-9254-de648a5f4d52. Barranco, D., Ruiz, N., and Gómez-del-Campo, M. 2005. Frost tolerance of eight olive cultivars. HortScience 40 (3): 558-560. Bartolozzi, F., and Fontanazza, G. 1999. Assessment of frost tolerance in olive (Olea europaea L.). Scientia Horticulturae 81: 309 - 319. Bartolini, G., Di Monte, G., Rea, E., and Toponi, M. A. 1999. Protein patterns in response to cold stress on clones of Olea europaea L. cv. Leccino. Acta Horticulturae 474: 481- 484. Cakmak, I. 2005. The role of potassium in alleviating detrimental effects of abiotic stresses in plants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science 168 (4): 521-530. D’Angeli, S., and Altamura, M. M. 2007. Osmotin induces cold protection in olive trees by affecting programmed cell death and cytoskeleton organization. Planta 225: 1147- 1163. Emami, A. 1997. Plant Analysis Methods (Volume I). Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran. Publication No. 982 (in Persian). Eris, A., Gulen, H., Barut, E., and Cansev, A. 2007. Annual patterns of total soluble sugars and proteins related to cold-hardiness in olive (Olea europaea L. ‘Gemlik’). Journal of Horticultural Science and Biotechnology 82: 597-604. Fernández-Escobar, R., Navarro, S., and Melgar J.C. 2011. Effect of nitrogen status on frost tolerance of olive trees. Acta Horticulturae 924: 41-45. Fiorino, P., and Mancuso, S. 2000. Differential thermal analysis, supercooling and cell viability in organs of (Olea europaea L.) at subzero temperatures. Advanced Horticultural Science 14: 23-27. Ghaemmaghami, S. 2010. Study of cold stress resistance factors in different cultivars of olive. MSc. Thesis, Faculty of Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran. Gómez-del-Campo, M., and Barranco, D. 2005. Field evaluation of frost tolerance in 10 olive cultivars. Plant Genetic Resources 3 (3): 385 - 390. Kasraei, R. 1994. Review on Plant Nutrition Science. Tabriz University Press, Tabriz. Iran (in Persian). La Porta, N., Zacchini, M., Bartolini, S., Viti, R., and Roselli, G. 1994. The frost hardiness of some clones of cv. Leccino. Journal of Horticultural Science 69 (3): 433-435. Mancuso, S. 2000. Electrical resistance changes during exposure to low temperature measure chilling in freezing tolerance in olive tree (Olea europaea L.) plants. Plant, Cell and Environment 23: 291- 299. Palliotti, A., and Bongi, G. 1996. Freezing injury in the olive leaf and effects of mefluidide treatment. Journal of American Society for Horticultural Sciences 71: 57-63. Pellett, H. M., and Carter, J. V. 1981. Effect of nutritional factors on cold hardiness of plants. Horticulture Review 3: 144-171. Roselli, G., Benelli, G., and Morelli, D. 1989. Relationship between stomatal density and winter hardiness in olive (Olea europaea L.). Journal of Horticultural Science 64 (2): 199 - 203. Roselli, G., and Venora, G. 1990. Relationship between stomatal size and winter hardiness in the olive. Acta Horticulturae 286: 89 - 92. Simkeshzadeh, N., Mobli, M., Etemadi, N., and Bani Nasab, B. 2011. Evaluation of cold tolerance in some olive cultivars by measuring chlorophyll fluorescence and morphological injuries. Journal of Horticultural Science 24 (2): 163-169 (in Persian). Soleimani, A., Lessani, H., Talaie, A. R., and Tabaeiaghdaei, M. 2008. A survey of cold hardiness in some olive (Olea europaea L.) cltivars. Acta Horticulturae 791: 519-522. Zeinanloo, A. A., Golmohamadi, M., Azimi, M., Naeini M. R., Feridoni, H., and Asgari, H. 2010. Investigation on frost damage and selection of tolerance olive cultivars. Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Working paper, 65pp. (in Persian).