سازگاری ارقام و ژنوتیپ‌های زیتون در استان ایلام

نویسندگان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه

چکیده

به منظور بررسی سازگاری برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های زیتون، آزمایشی با دوازده رقم و ژنوتیپ زیتون در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در باغی در منطقه شیره پناه ایوان در استان ایلام در سال‌های 1387 و 1388 به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که درختان ارقام مختلف در دو سال تفاوت معنی‌داری از نظر خصوصیات میوه داشتند. صفات وزن میوه، گوشت و هسته تحت تاثیر رقم معنی‌دار بود. بیشترین وزن میوه مربوط به ارقام گلوله زیتون، شنگه و زرد و کمترین مربوط به ژنوتیپ 1 (Genotype 1) بود. بیشترین وزن تر گوشت در ارقام زرد و شنگه وکمترین آن در ژنوتیپ 1 اندازه‌گیری شد. نسبت گوشت به هسته برای کلیه ارقام کمتر از 5 بود به‌طوری‌که بیشترین مربوط به رقم شنگه و کمترین مربوط به ژنوتیپ 2 بود. عملکرد میوه در درخت و درصد روغن در ماده تر و خشک تحت تاثیر تیمارهای رقم، سال و اثر متقابل آن‌ها در سطح 1% معنی‌دار شد. بیشترین عملکرد مربوط به ارقام زرد، مانزانیلا، شنگه و کولتیوار زرد (Zard Cultivar) بود که با سایر ارقام تفاوت معنی‌دار داشتند. بیشترین درصد روغن در ماده تر و خشک در سال‌های 1387 و 1388 مربوط به ارقام روغنی و زرد وکمترین آن برای رقم شنگه ثبت شد. با توجه به مقدار عملکرد و درصد روغن، رقم زرد در مقایسه با سایر ارقام و ژنوتیپ‌ها به عنوان رقم نسبتاً مناسب برای استان ایلام شناسائی شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Adaptation Ability of some Olive Cultuvars and Genotypes in Ilam Province

نویسندگان [English]

  • I. Arji
  • F. Bahmanipour
چکیده [English]

To evaluate adaptation ability of twelve cultivated olive cultivars and genotypes in Shirepanahe Ivan of Ilam province, an experiment was conducted based on randomized complete block design during 2009-2010. The variance analysis of data showed that all olive cultivars and genotypes differe significantly in fruit traits in two years. Cultivars had significant differences in fruit fresh, pulp and seed weight. Gololeh Zeiton, Shengeh and Zard cultivars had the highest fruit weight, while Genotype 1 had the lowest. Flesh to pit ratio was less than 5 in all cultivars, so that Shengeh and Genotype 2 had the highest and lowest ratios, respectively. Yield and oil percentage in fresh and dry matter were significantly different at 1% statistical level for cultivar, year and their interaction. Cultivars Zard, Manzanilla, Shengeh and Zard Cultivars had the highest yield compared to the others. The highest oil content in fruit dry and fresh matter was observed in Roghani and Zard cultivars during two years and in Shengeh it was the lowest. Based on yield and oil percent, Zard cultivar was relatively suitable in compare to the others for Ilam province.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive
  • Adaptation
  • Oil Percent
  • yield
  • fresh matter weight