ارزیابی مقاومت به بیماری آتشک و نشانگرهای وابسته به آن در برخی ارقام گلابی اروپایی و آسیایی

نویسندگان

چکیده

بیماری آتشک یکی از بیماری‌های مخرب درختان میوه دانه‌دار است که توسط باکتری
Erwinia amylovora ایجاد می‌شود. هدف از این تحقیق، تعیین سطح مقاومت و مقایسه آن در سی رقم گلابی اروپایی و آسیایی با مایه‌زنی ترکیبی از چهار سویه باکتری E. amylovora بود. بررسی آلودگی سرشاخه‌ها 3، 6، 9، 12 و 18 روز بعد از مایه‌زنی با باکتری انجام و ارزیابی مقاومت بر اساس صفت سرعت پیشرفت نکروز و شاخص حساسیت واریته‌ای (I.V.S.) که به صورت نسبت طول منطقه نکروزه شده به طول کل شاخه بود محاسبه شد. نتایج بررسی مقاومت به بیماری آتشک، تفاوت معنی‌داری را در بین ارقام گلابی نشان داد. ارقام مختلف گلابی سطوح مختلفی از مقاومت را در برابر این بیماری از 4/0% تا 100% از خود نشان دادند. در این مطالعه ارقام به چهار گروه از خیلی حساس تا مقاوم دسته‌بندی شدند. پیشرفت بیماری در ارقام خیلی حساس
81 تا100%، در ارقام حساس 51 تا 80%، ارقام نیمه مقاوم 11 تا 50% و ارقام مقاوم صفر تا 10% بود. سه رقم درگزی، هراسوییت و نطنزی به عنوان ارقام مقاوم، چهارده رقم نیمه مقاوم، ده رقم حساس و سه رقم محمد علی، دوشس و KS6 به عنوان ارقام خیلی حساس شناسایی شدند. نتایج به دست آمده از آغازگرهای تخصصی وابسته به بیماری آتشک با آغازگر RLG1 و CH02c02b آلل مقاومت به بیماری آتشک را در رقم درگزی و برخی دیگر از ارقام مورد مطالعه شناسائی کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Fire Blight Resistance and the Related Markers in some European and Asian Pear Cultivars

نویسندگان [English]

  • J. Erfani
  • H. Abdollahi
  • A. Ebadi
  • M. R. Fatahi Moghaddam
  • K. Arzani
چکیده [English]

Fire blight caused by Erwinia amylovora, is one of the most catastrophic diseases of plants in the Rosaceae subfamily Pomoideae. The objective of this study was to determine the resistance of thirty pear cultivars to a mixture of four E. amylovora strains. Disease development was assessed according to severity index (I.V.S.) based on the progression of necrosis rate through shoots, from the inoculation point at 3, 6, 9, 12 and 18 days after inoculation. Analysis of variance showed significant differences among cultivars, indicating a wide range of relative resistance to the fire blight pathogen. Pear cultivars showed considerable variations in resistance to fire blight with the severity of infection ranging from 0.4% to 100%. Cultivars were divided into four groups including very resistant (0-10%), moderately resistant (11%-50%), susceptible (51%- 80%) and very susceptible (81% - 100%) according to the percentage of the length of necrosis to the total shoot length. Three cultivars ‘Dargazi’, ‘Harrow Sweet’ and ‘Natanzi’ were very resistant, 14 cultivars were moderately resistant, 10 cultivars were susceptible and three cultivars ‘Mohamad Ali’, ‘Duchesse’ and ‘KS6’ were very susceptible. Results obtained from specific primers link to fire blight showed that RLG1 and CH02c02b primers produced resistance allele in Dargazi and some of other cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pear
  • fire blight
  • Resistant cultivars
  • molecular markers
  • susceptibility index