ارزیابی خصوصیات پومولوژیکی و گروه‌بندی برخی ارقام زیتون در استان زنجان

نویسندگان

چکیده

برای بررسی خصوصیات میوه و گروه‌بندی ارقام زیتون، آزمایشی روی بیست رقم زیتون طی دو سال (1390-1389) در ایستگاه تحقیقات زیتون گیلوان (زنجان) انجام شد. آزمایش در قالب طرح اسپلیت‌پلات در زمان با طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. گروه‌بندی ارقام بر اساس صفات وزن تر و خشک میوه، نسبت گوشت به هسته و درصد روغن با استفاده از تجزیه خوشه‌ای و تجزیه به مؤلفه‌های اصلی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی‌داری میان رقم، سال و اثر متقابل برای اکثر صفات نشان داد. بر اساس نتایج تجزیه خوشه‌ای و تجزیه به مؤلفه‌های اصلی، ارقام از نظر صفات ارزیابی شده به خوبی از یک دیگر تفکیک شدند. بر این اساس، ارقام کاریدولیا، پیکوآل، ولیوتیکی و کایسی بیشترین وزن میوه و نسبت گوشت به هسته را داشتند و به عنوان ارقام مناسب کنسروی و ارقام کایلته، کرونائیکی، آربکین، لچینو، بلیدی و نبالی با درصد بالای روغن به عنوان ارقام روغنی شناسائی شدند. تنوع ژنتیکی موجود از نظر صفات مورد مطالعه امکان گزینش والدین برای پیشبرد برنامه‌های به‌نژادی را از طریق دورگ‌گیری فراهم می‌کند، هر چند تعیین میزان وراثت‌پذیری این صفات برای انجام این کار ضروری به نظر می‌رسد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Pomological Traits and Classification of some Olive Cultivars in Zanjan Province

نویسندگان [English]

  • E. Poureskandari
  • A. Soleimani
  • J. Saba
  • M. Taheri
چکیده [English]

This research was conducted to evaluate and classify twenty olive (Olea europaea L.) cultivars based on pomological traits in Olive Research Station of Gilvan, Zanjan, Iran during 2010-2011. A split plot experiment in a completely randomized design with three replications was used. Cluster analysis and principal component analysis were used to classify cultivars based on fruit traits (fresh and dry weight, pulb/pit ratio and oil content). Analysis of variance for the characteristics showed significant differences among cultivars, years and their interaction effects. Based on the results, cultivars Caridolia, Picual, Voliotici and Kaissy were classified as table olive and Cailletier, Koroneiki, Arbequine, Leccino, Baladi and Nabali as oil olives. A high genetic diversity of fruit traits was observed in current study. These diversity can be used in parental choice for breeding aims and programs. However, it is necessary to determine the heritability of these traits before accomplishment of any breeding program.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive
  • pulb/pit ratio
  • oil content
  • cluster analysis
  • Principal component analysis