اثر اکسین های 2,4-D و نفتالین استیک اسید (NAA) در اندازه و کیفیت میوه نارنگی انشو (.Citrus unshiu L)

نویسندگان

چکیده

کوچک بودن اندازه میوه نارنگی، همیشه برای تولید کنندگان یک مشکل جدی محسوب شده و بازارپسندی میوه را به شدت کاهش می دهد. در این آزمایش، به منظور افزایش اندازه میوه، درختان نارنگی انشو(Citrus unshiu) پیوند شده روی پایه نارنج (Citrus aurantium) در سال پرمحصول در پایان ریزش فیزیولوژیکی میوه (ریزش میوه های جوان با قطر 2-0.5 سانتی متر در خرداد)، با دو نوع اکسین مصنوعی دی کلروفنوکسی استیک اسید (2,4-D، غلظت های 0، 10، 30 و 60 میلی گرم در لیتر و نفتالین استیک اسید (NAA) غلظت های 0، 300، 400 و 500 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار 400 میلی گرم در لیتر NAA قطر و وزن میوه و تیمار 30 میلی گرم در لیتر 2,4-D وزن میوه را به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش دادند. واکنش عصاره (pH عصاره) در تیمارهای 400 و 500 میلی گرم در لیتر NAA به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت و درصد وزن مواد جامد محلول (TSS) به حجم عصاره میوه در تیمار 400 میلی گرم در لیتر NAA کاهش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. اگر چه این تیمار میزان عصاره را افزایش داد ولی درصد آن با توجه به وزن میوه، نسبت به شاهد تغییری نکرد. دو هورمون فوق و به خصوص تیمار 400 میلی گرم در لیتر هورمون NAA، میوه ها را از حالت غیر قابل فروش به صورت بازارپسند و با ظاهری مناسب تبدیل کردند که از نظر اقتصادی بسیار با اهمیت است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Size and quality of satsuma mandarin (citrus unshiu l.) As affected by 2-4,d and naphtalene acetic acid (naa)

نویسندگان [English]

  • K. Arzani
  • N. Akhlaghi-Amiri
چکیده [English]

Small fruit size is one of the major problems in mandarin production. This experiment was conducted in order to increase fruit size and quality of Satsuma mandarin (Citrus unshiu) using synthetic growth regulators. Mature Satsuma mandarin trees with sour orange (Citrus aurantium) rootstock were treated with 2,4-Dichloro-phenoxy acetic acid (2, 4-D) and naphtaene acetic acid (NAA) at the concentrations of 0, 10, 30 and 60 mgl-1 and 0, 300, 400 and 500 mgl-1 respectively. Results indicated that auxins had effect on the size and diameter of fruits. NAA at the concentration of 400 mgl-1 and 2,4-Dat 30 mgl significantly increased fruit weight when compared with untreated control. In addition, pH of the fruit juice was also affected and showed an increase, however TSS was reduced. Both growth regulators increased juice content, but not the percentage. In conclusion, the marketability of fruits were improved by both growth regulators, and the best result and appearance was obsereved using 400 mgl-1 NAA.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Satsuma mandarin
  • Plant growth regulator
  • NAA
  • 2
  • 4-D
  • Fruit growth