واکنش ارقام کاهو نسبت به بیماری پژمردگی فوزاریومی (Fusarium oxysporum f.sp. lactucum)

نویسندگان

چکیده

بیماری پژمردگی فوزاریومی کاهو یکی از بیماری های مهم استان تهران می باشد، به منظور تعیین حساسیت و مقاومت ارقام کاهو تعداد 20 رقم کاهو با منشاء کشورهای ایتالیا، دانمارک، ژاپن، انگلستان، آمریکا و ایران در گلخانه تحت تاثیر جدایه 24 قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lactucum قرار گرفت و شاخص های درصد جوانه زنی بذرها، تعداد گیاهان سالم، وزن تازه اندام هوایی، وزن خشک اندام هوائی و وزن خشک ریشه برای ارزیابی مقاومت ارقام مورد استفاده قرار گرفت و مشخص گردید که ارقام Salinas و Grand Rapids نسبت به ارقام دیگر از نظر شاخص های فوق مقاومت بیشتری دارند (P < 0.0). در یک بررسی دیگر تعداد 9 رقم کاهو در یک مزرعه آلوده واقع در شهر ری در یک طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار کاشته شد و برای اطمینان از آلودگی مزرعه هنگامی که گیاهان دو برگه بودند با سوسپانسیون اسپور قارچ عامل بیماری مایه زنی گردیدند. نتایج نشان داد که ارقام محلی پیچ اهوازی و محلی اصفهان با صفر درصد آلودگی مقاوم ترین ارقام می باشند و کاهوی سیاه محلی شهر ری و King Crown به ترتیب با میانگین آلودگی 18.22 و 26.2 درصد در شرایط مزرعه حساسیت متوسطی از خود نشان دادند (P < 0.01).

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Reaction of lettuce cultivars to fusarium wilt (fusarium oxysporum f.sp. Lactucum)

نویسندگان [English]

  • H.R. Etebarian
  • M. Jadid Milani
  • A. Ali Zadeh
چکیده [English]

Fusarium wilt of lettuce caused by the fungus Fusarium oxysporum f.sp. lactucum is a destructive disease of lettuce in fields of Tehran province. A glasshouse experiment was conducted to evaluate resistance and susceptibility of 20 lettuce cultivars obtained from, Denmark, Italy, England, USA and Iran to an aggressive isolate of the pathogen. The Index of percentage of seed germination, number of healthy plants, fresh and dry weight of shoots and dry weight of roots were used for cultivar evaluation. Results indicated that Salinas and Grand Rapids were the most resisitant cultivars base on the mentioned index (P < 0.05). In the field experiment nine cultivars were planted in soil with 30% infection during the previous year. A Randomized Complete Block Design with four replications was used. Plants were inoculated around the roots at the two leaf stage with spore suspension of the pathogen isolate. Results indicated that local cultivars curl Ahwazi and Esfahani with no infection were resistant. Black Shahre-Ray and King Crown with 18.42% and 26.2% of infection respectively, showed an intermediate reaction to the pathogen.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Lettuce
  • Fusarium Wilt
  • cultivar reaction