اثر شوری آب بر عملکرد ارقام مختلف گندم در آبیاری بارانی

نویسندگان

چکیده

به منظور مطالعه اثر شوری آب با روش آبیاری بارانی بر عملکرد ارقام مختلف گندم با اختلاط آب شور و شیرین، آزمایشی در سال زراعی 77-1376 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی رودشت اصفهان به صورت کرت های یک بار خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی به چهار تیمار آب (با هدایت الکتریکی آب متوسط 5، 7، 9 و 11 دسی زیمنس بر متر) و کرت های فرعی به چهار رقم گندم (مهدوی، کراس سرخ تخم، قدس و نیک نژاد) اختصاص یافت. هر تکرار آزمایش به ابعاد 30×15 متر بود که در رئوس شبکه 15×15 متری از آبپاش های نلسون با زاویه پاشش 360 درجه و به شعاع پرتاب آب حدود 15 متر قرار داشت. به منظور آبیاری کرت ها از روش تلفیقی بارانی آب شیرین و شور استفاده به عمل آمد. مقایسه میانگین داده های حاصل از اندازه گیری تیمارها به روش دانکن در سطح 5 درصد نشان داد که: تیمارهای مختلف کیفیت آب بر عملکرد دانه اثر معنی داری داشتند. عملکرد دانه با کیفیت آب 11 دسی زیمنس بر متر نسبت به 5 دسی زیمنس بر متر 50 درصد کاهش نشان داد. ارقام مختلف از نظر عملکرد اختلاف معنی داری نشان ندادند. ارقام مهدوی و نیک نژاد به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. میانگین وزن خشک اندام های ارقام در مراحل گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیک اختلاف معنی دار نشان داد. رقم مهدوی بالاترین و رقم نیک نژاد کمترین وزن خشک را داشتند. میانگین وزن هزاردانه ارقام اختلاف معنی داری نشان داد و ارقام مهدوی و قدس به ترتیب بیشترین و کمترین وزن هزار دانه را داشتند. میانگین انباشت یون سدیم و پتاسیم در برگ پرچم مرحله گلدهی نیز اختلاف معنی داری نشان دادند. رقم مهدوی بالاترین انباشت یون پتاسیم و کمترین انباشت یون سدیم را در برگ پرچم داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect Of Water Salinity In Sprinkler Irrigation On Yield Of Different Wheat Cultivars

نویسندگان [English]

  • M. Mahlouji
  • M. Akbari
چکیده [English]

This study was conducted to determine the effect of water salinity in sprinkler irrigation on yield of different wheat cultivars, using different mixtures of saline and fresh water. The experiment was conducted in a Randomized Complete Block with split plot arrangement with four replications in 1998-1999 growing season at Roodasht Agricultural Research Station in Isfahan. The main plots were four water quality treatments (average 5, 7, 9 and 11 ds/m) and the sub plots were four cultivars of wheat (Mahdavi, Cross Sorkhtokhm, Ghods and Niknezhad). Each replication was 15x30 meters. The sprinkler effective radius was 15 meters and spraying angle was 360. The comparison of treatment means with LSD method at P=0.05 revealed that different water qualities affected grain yields of cultivars significantly. The grain yield in 11 ds/m water quality treatment decreased by 50 percent, compared with that of the 5 ds/m water quality treatment. Effects of different cultivars on grain yield were not significant, although Mahdavi and Niknezhad had the highest and the lowest grain yields, respectively. The mean dry weight in earing and physiological maturity stages were significantly different. Mahdavi produced the highest and Niknezhad the lowest dry weight. The mean 1000-grainweight of the varieties had significant difference. Mahdavi and Ghods had the highest and the lowest 1000-grain weight, respectively. The mean Na+ and K+ ions concentrations in flag leaf at flowering (GS=65) had significant difference. Mahdavi had the highest K+ and the lowest Na+ concentrations in its nag leaf.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wheat
  • Cultivars
  • Sprinkler Irrigation
  • integrated model
  • salinity variation