شناسائی ارقام و تعیین تشابه ژنتیکی تعدادی از ارقام گندم نان رایج ایران بر اساس فرمول گلیادین ها

نویسنده

چکیده

جداسازی الکتروفورزی گلیادین ها با استفاده از روش Acid-PAGE بر روی چهل و سه لاین امیدبخش و رقم از گندم های نان ایران انجام شد. فرمول گلیادین ها بر اساس تحرک و شدت نسبی باندهای پروتئینی در گندم های نان مورد بررسی تعیین گردید. مجموعا 58 جز پروتئینی با تحرک های نسبی متفاوت و 53 الکتروفورگرام در 43 گندم نان تشخیص داده شد. تخمین تشابه ژنتیکی بین گندم های نان مورد مطالعه با استفاده از ضریب تطابق ساده (Simple matching coefficient: SM)، محدوده ضرایب تشابه را بین 0.98-0.45 نشان داد. کلیه گندم های نان مورد بررسی دارای الکتروفورگرام گلیادینی متمایز و قابل تفکیک از یکدیگر بودند. از 43 گندم نان مورد بررسی هفت رقم هتروژن بوده و بین دو تا سه بیوتیپ گلیادینی نشان دادند. تفاوت بیوتیپ ها از اختلاف در سه جز پروتئینی در یک ناحیه تا اختلاف در چندین جز در نواحی مختلف تحرک الکتروفورزی متغیر بود. نتایج این بررسی نقش نشانگرهای گلیادینی را به عنوان اثر انگشت (Fingerprint) هر رقم در شناسائی، تشخیص خلوص و وجود بیوتیپ ها در ارقام گندم تایید می کند. به علاوه برای اولین بار کاتالوگ الکتروفورگرام گلیادین ها در برخی از گندم های رایج ایران تهیه گردید. دستاوردهای این تحقیق امکان بررسی همبستگی بین اجزای گلیادین ها را با سایر صفات مورفولوژیک و زراعی فراهم ساخته و می تواند کاربرد مفیدی در برنامه های به نژادی گندم کشور داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

cultivar identificaton and determination of genetic similarity of some bread wheat cultivars grown in iran based on gliadin formulae

نویسنده [English]

  • S. Bahraei
چکیده [English]

Acid PAGE separation was performed on gliadin proteins of 43 bread wheat promissing lines and cultivars grown in Iran. Gliadin formulae were determined based on the electrophoretic mobility and intensity of gliadin components. A total of 58 gliadin components with different electrophoretic mobilities and 53 gliadin electrophoregrams were detected in the bread wheats analysed. The estimation of genetic similarity between 43 bread wheat, using simple matching coefficients (SM), showed a range of similanty coefficients between 0.45-0.98. All the bread wheats were detectable by their gliadin formula. Out of 43 bread wheats analysed, seven were heterogeneous and showed two to three gliadin biotypes. The biotypes differed from each other for at least three components in one region to several components in different electrophoretic regions. Present results confirm that gliadin markers can be considered as a fingerprint to identify unknown samples and intra cultivar heterogeneity of wheats. Besides, catalouges of gliadin formulas of Iranian bread wheats were prepared for the first time. The data obtained in this study can be used to determine the relationship between gliadin components and morphological and agronomical traits in Iranian breadwheat breeding programs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bread wheat
  • fingerprint
  • gliadin electrophoregram
  • Biotype
  • genetic similarity
  • relative mobility
  • relative intensity