توارث اسید اروسیک در کلزا (.Brassica napus L)

نویسندگان

چکیده

به منظور تعیین تعداد ژن های کنترل کننده اسید اروسیک و درک نحوه اثر این ژن ها در کلزا (Brassica napus L.) دو رقم کلزا فاقد اسید اروسیک با چهار رقم دیگر که دارای سطوح مختلف اسید اروسیک از 4.5% تا 46.5% بودند،تلاقی داده شدند.میزان اسید اروسیک نتایج حاصل از این تلاقیF1 ها و تلاقی های متقابل) حد واسط والدین بود.این موضوع نشان داد که توارث اسید اروسیک توسط ژن های هسته کنترل شده و اثرات مادری وجود ندارد.میزان اسید اروسیک در بذرهای نسل 2F به پنج کلاس 2%>،16%-2%،32%-16%،44%-32%و44% < گروه بندی شد که دارای نسبت 1:4:6:4:1 بود.نسل تلاقی برگشتی با والد فاقد اسید اروسیک از نظر اسید اروسیک به سه کلاس 2%>،16%-2%و32%-16% با نسبت های 1:2:1 تفکیک شدند.از طرف دیگر نسل تلاقی برگشتی با والد دارای بیشترین اسید اروسیک به سه کلاس 32%-16،44%-32% و 44%< با نسبت های 1:2:1 تفکیک شدند.الگوی تفکیک در نسل های 2Fو 1 BCنشان داد که میزان اسید اروسیک در کلزا با دو ژن مستقل کنترل می شود که دارای اثرات افزایشی هستند.تجزیه ادغام شده داده ها نیز نتایج فوق را تأیید نمود .سهم آلل های این دو ژن یکسان نبود و آلل های E1 و E2 در این بررسی معادل آلل های Ea و Eb بود که قبلا توسط محققان دیگر گزارش شده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Inheritance Of Erucic Acid In Rapeseed (Brassica Napus L.)

نویسندگان [English]

  • S.S. Pourdad
  • J.N. Sachan
چکیده [English]

To detennine number and effects of genes that control erucic acid in rapeseed Brassica napus, two zero erucic acid cultivars were crossed with four cultivars containing various levels of erucic acid content (4.56% to 46.5%) including reciprocals. The erucic acid content of F1"s and their reciprocals was intennediate of parents indicating embryonic control of erucic acid and absence of maternal effect in inheritance of erucic acid in B. napus. Erucic acid content of F2 seeds segregated in to 5 classes 44% with a ratio of 1: 4: 6: 4: 1. Backcrosses seeds (BC1) derived from the F1× (zero erucic acid parents), segregated into three classes (44% erucic acid) with a ratio of 1: 2: 1. The segregation patterns in F2 and BC1 indicated that erucic acid content in B. napus was governed by two independent genes interacting in an additive manner. Pooled data analysis also conformed above results. Contributing of alleles of genes was not same. Alleles E1 and E2 in this study were equal to Ea and Eb that reported already.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rapeseed
  • erucic acid
  • Inheritance