بررسی ازدیاد درون شیشه ای برخی از ارقام گلابی آسیایی (.Pyrus serotina Rehd)

نویسندگان

چکیده

آزمایش هایی به منظور بررسی ازدیاد درون شیشه ای 9 رقم از ارقام اصلاح شده گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) به نام های "KS6"،"KS7"، "KS8"، "KS9"،"KS10"،"KS11"، "KS12"، "KS13" و"KS14"، انجام و اثر محیط های کشت و تنظیم کننده های رشد بر ریزازدیادی آن ها بررسی شد. بدین منظور، ریزنمونه های تک گره ای از شاخه های رشد فصل بهار پس از برداشت وضدعفونی سطحی،‌ روی سه محیط کشت پایه MS،MS نیم غلظت نمک ها (MS ) و WPM همراه با یک میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپیورین (BAP) کشت شدند. در فاز استقرار، رشد و پرآوری زیرنمونه های ارقام مورد آزمون، تنها در 5 رقم ،"KS7"، "KS8"، "KS12"،"KS13"،"KS14" حاصل شد و بهترین محیط کشت برای رشد ریزنمونه ها، محیط WPM بود. در فاز تکثیر، شاخساره های تولید شده در شرایط درون شیشه ای، جهار بار به فاصله زمان های یک ماهه روی محیط های کشت پایه حاوی غلظت های مختلف) BAP صفر،‌ 1و 2میلی گرم در لیتر) زیر کشت شدند که بالاترین میزان پرآوری در غلظت mgl-1BAP 2 به دست آمد. ضمن آنکه به موازات افزایش غلظت BAP در این فاز، از طول شاخساره های پرآور شده کاسته و به درصد شاخساره های شیشه ای شده افزوده شد. بهترین محیط کشت برای پرآوری شاخساره های رقم "KS7"، محیط WPM بود در حالی که تفاوت معنی داری بین محیط های کشت پایه در میزان پرآوری شاخساره های ارقام دیگر (به جز رقم "KS14" که پرآوری آن در محیط کشت WPM نسبت به محیط MSبرتری داشت) مشاهده نشد. به علاوه، به موازات افزایش تعداد زیر کشت در این فاز، به میزان پرآوری شاخساره نیز افزوده شد. به منظور ریشه زایی شاخساره ها، از محیط کشت MSهمراه با غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید (IBA) استفاده شد بدین صورت که شاخساره ها ابتدا برای زمان های مختلف روی محیط کشت مذکور کشت شدند و سپس به محیط کشت MS کامل بدون هورمون منتقل شدند. پس از گذشت دو ماه، ریشه زایی شاخساره های ریزازدیاد شده در هیچ یک ارقام مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study on in vitro propagation of some asian pear (pyrus serotina rehd.) Cultivars

نویسندگان [English]

  • M.R. Roozban
  • K. Arzani
  • A. Moeini
چکیده [English]

Experiments were conducted to study the in vitro propagation of nine improved Asian pear cultivars namely "KS6", "KS7", "KS8", "KS9", "KS10", "KS11", "KS12", "KS13" and "KS14" and the effects o("culture media and plant growth regulators on the micropropagation. Single-node explants, harvested from current season"s growth shoots, were disinfected and cultured on three basal media, murashige and Skoog (MS), halfstrength MS salts (1/2 MS) and woody plant medium (WPM)," supplemented with 1 mg 1-1 benzylaminopurine (BAP). Growth and proliferation of Asian pear explants at the stablishment phase were obtained only in five cultivars ("KS7", "KS8", "KS12", "KS13" and "KS14"), and WPM was the best medium for their growth. In the multiplication phase, shoots obtained from in vitro conditions were subcultured four times, each with one-month interval, on the fresh media, supplemented with various concentrations of BAP (0, 1 and 2 mg 1-1 The highest shoot proliferation rate was obtained at 2 mg 1-1 BAP. Meanwhile, with increase of BAP concentration in this stage, proliferated shoots height was decreased and vitrified shoots percentage, increased. The best medium for proliferation of "KS7" shoots was WPM, but there was not any significant difference among the various media for the other cultivars (excepting "KS14", proliferated in WPM better than 1/2 MS). Moreover, with increase of subculture number, proliferation rate was increased, too. For rooting, 1/2 MS medium with different concentrations of indolebutyric acid (IBA) were used. Shoots were transferred on mentioned medium for different durations before transfering on the hormone-free MS medium. Micro propagated shoots failed to produce roots in all cultivars, after two months.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Asian pear (Pyrus serotina Rehd.)
  • Culture medium
  • Micropropagation
  • Tissue culture