اثر میزان کودهای روی، منگنز و آهن بر عملکرد کمی و کیفی گندم نان رقم پیشتاز: مقاله کوتاه علمی

نویسنده

چکیده

با تولید سالانه بیش از ده میلیون تن گندم بالاترین پروتئین گیاهی که بالغ بر یک میلیون تن است در کشور فراهم می گردد، در نتیجه بالغ بر 45% کالری مورد نیاز مردم کشورمان از گندم تامین می شود. با توجه به اهمیت گندم در تغذیه انسان لازم است همراه با افزایش عملکرد کمی در بالابردن کیفیت گندم هم اقداماتی انجام شود (ملکوتی، 1379). میانگین حد بحرانی آهن 75/4، روی 77/0 و منگنز را 6/4 پی پی ام می باشد. بر پایه این حدود بحرانی مشخص شد که 37% از اراضی کشت گندم آبی از کمبود آهن و 40% از کمبود روی و 25% از کمبود منگنز شدیداً رنج می برد.

عنوان مقاله [English]

Effects of Zn, Mn and Fe Fertilizers on Quantitative and Qualitative Yield of Bread Wheat Cultivar Pishtaz

نویسنده [English]

  • A.A. Motamed
چکیده [English]

An experiment was conducted in the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj for three consecutive cropping seasons, 2001-2003, to study the effects of eight different fertilizer treatments including some microelements on grain yield and protein content of a bread wheat cultivar Pishtaz. The experiment was in a RCBD with three replications.Eight fertilizer treatments were: NPK (control), NPK-An, NPK-Fe, NPK-Mn, NPK-Zn, NPK-Fe-Mn, NPK-Mn-Fe, NPK-Mn-Zn and NPK-Fe-Mn-Zn. To provide the experimental treatments, 10 kgh-a Secostrin 138, 40 kgha-1 Sulphate of Zinc, and 30 kgha-1 Sulphate of magnesium were added to NPK. Based on the results, the highest grain yield was obtained from the NPK-Fe-Mn-Zn treatment with a yield increase of 900 kgha-1 comparing with the check treatment (NPK). Other treatments with different microelements also caused increase in yield. Protein contents of grains obtained from the treatments containing Zn + Mn, Zn and Mn increased by 5.2, 4 and 3.2 percent, respectively.  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bread wheat
  • cv. Pishtaz
  • Grain yield
  • Protein content
  • effect of microelements