بررسی ژنتیکی برخی صفات مورفوفیزیولوژیک در لاین های گندم نان در شرایط دیم با استفاده از روش تلاقی دی آلل

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی خصوصیات ژنتیکی برخی صفات در لاین های گندم نان در شرایط دیم این تحقیق اجرا گردید. شش لاین بر مبنای تلاقی دی آلل یک طرفه تلاقی داده شدند. والدین همراه نتاج نسل اول (F1) آن ها در سال 1380 در یکطرح آماری بلو ک های کامل تصادفی به سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان کاشته شدند و صفات ارتفاع بوته، زمان سنبله رفتن، زاویه برگ، لوله شدن برگ، کلروفیل فلورسنس (CHF)، طول برگ پرچم، طول ریشک، وزن بیوماس بوته، تعداد دانه در سنمبله، و شاخص برداشت سنبله اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه آماری، تمامی صفات به استثنای تعداد دانه در سنبله و شاخص برداشت سنبله اختلاف آماری معنی دار نشان دادند. تجزیه دی آلل بر اساس روش گریفینگ (روش 2 مدل 2) و تجزیه ژنتیکی هیمن (روش مورلی جونز) برای صفات انجام شده. ترکیب پذیری عمومی (GCA) برای همه صفات به جز کلروفیل فلورسنس و ترکیب پذیری خصوصی (SCA) برای اکثر صفات به استثنای ارتفاع بوته، طول ریشک و وزی بیوماس بوته معنی دار شد. در مجموع نتیجه گیری شد که اثر افزایشی ژن ها مبین بازده بالای انتخاب برای صفت ارتفاع بوته، اثرات افزایشی و غیر افزایشی ژن ها بیانگر کارآ بودن روش های مبتنی بر دورگ گیری و انتخاب در نسل های در حال تفکیک برای صفات زمان سنبله رفتن، لوله شدن برگ، طول برگ پرچم و طو.ل ریشک و اثرات غیر افزایشی ژن ها مبین کارآ بودن روش های مبتنی بر دورگ گیری برای صفات کلروفیل فلورسنس و زاویه برگ می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Genetic study of some morphophysiological traits in bread wheat lines under dryland conditions using diallel crossing

نویسندگان [English]

  • R. Derikvand
  • E. Farshadfar
  • F. Nazarian
چکیده [English]

To study genetic of some characters in bread wheat lines under dryland conditions, a diallel crossing design was conducted. Six lines were crossed unilaterally in spring of 2001. In the following year, parents and F1s were evaluated in RCB design with three replications in the Agricultural Research Field of Lorestan University. Plant height, heading date, leaf angle, leaf rolling, chlorophyll fluorescence, flag leaf length, awn length, plant biomass weight, number of seed per spike and spike harvest index were measured. Analysis of variance showed significant differences for all characters except for number of seed per spike and spike harvest index. Data were analyzed by Griffing (method II and model II) and Hayman's methods (Morley and lones method). General combining ability (GCA) was significant for all characters except for chlorophyll fluorescence. Specific combining ability (SCA) was also significant for all characters except for plant height, awn length and plant biomass weight. In general, genes additive effects revealed the effectiveness of selection for plant height. Additive and non additive effects together were effective for selection in segregating population for heading date, leaf rolling, flag leaf length and awn length. Finally non-additive effects were effective for chlorophyll fluorescence and leaf angle

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bread wheat
  • diallel analysis
  • genetic parameters
  • Combining ability