ارزیابی تحمل به تنش سرما در برگ برخی از ارقام زیتون ( . Olea europaea L)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ایران.

2 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشکاه آزاد اسلامی کرج، ایران.

چکیده

سرمای شدید یکی از مهمترین عوامل محدود کننده کشت و تولید زیتون است. در این پژوهش با هدف ارزیابی و انتخاب ارقام متحمل به سرما، ارقام گروسان، ابوسطل، کرونیکی، چوار، سیاب و کلافرج، در شرایط تیمار سرما در پنج سطح (شاهد بدون سرما، 9-، 11-، 13- و 15- درجه سانتی‌گراد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه‌های برگ در بهمن، اسفند 1393و فروردین1394 از ایستگاه تحقیقات زیتون طارم تهیه و در آزمایشگاه پژوهشکده میوه‌های معتدله درکرج تیمارهای مورد نظر اعمال شد. تیمارهای سرمایی بر روی نمونه‌های برگ مربوط به اسفند انجام شد. صفات مورد اندازه‌گیری شامل میزان نشت یونی، ضخامت برگ و محتوای نسبی آب برگ، مقدار کلسیم، پتاسیم، نیتروژن، قندکل و اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک برگ بود. نتایج نشان داد کمترین ضخامت برگ مربوط به رقم کرونیکی با میانگین 0/42میلی‌متر بود. بیشترین مقدار قندکل در برگ گروسان (4/83درصد) و کمترین مقدار آن در کرونیکی (2/2 درصد) بدست آمد. اثر متقابل رقم × تنش سرما بر تغییرات نشت یونی نشان داد که در تیمار 9- درجه سانتی‌گراد بیشترین تغییرات نشت یونی نسبت به دمای شاهد در رقم سیاب (26/53 درصد) و پس از آن رقم کرونیکی (48/59درصد) بود. در دمای 11- درجه بیشترین نشت یونی مربوط به رقم کلافرج (73/39درصد) بود. تغییرات نشت یونی در بین تیمارهای تنش سرما تفاوت معنی‌دار داشت. مقدار نشت یونی با کاهش دما تا 15- درجه سانتی‌گراد روند افزایشی داشت. مقایسه میانگین‌ها نشان داد رقم ابوسطل و گروسان کمترین نشت یونی (به ترتیب 60 و 86/60 درصد) را داشتند. میزان اسید اولئیک با میزان اسید لینولئیک همبستگی منفی و معنی دار (*0/490- = r )داشت. میزان محتوای نسبی آب برگ تنها با میزان پتاسیم برگ دارای همبستگی مثبت و معنی دار (*0/533 = r )بود. ضخامت برگ همبستگی متبت و خیلی معنی داری با میزان اسید اولئیک (**0/878 =r )و معنی دار با میزان اسید لینولئیک (*0/545 =r) داشت. ضریب همبستگی بین میزان کربوهیدارت کل با میزان اسید لینولئیک مثبت و خیلی معنی دار (**0/804=r)  بود. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش ارقام ابوسطل و گروسان به عنوان ارقام متحمل به تنش سرما و ارقام کرونیکی، سیاب و کلافرج ارقام حساس به تنش سرما شناسایی شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of Cold Stress Tolerance in the Leaves of Some Olive (Olea europaea L.) Cultivars

نویسندگان [English]

  • A. Zeinanloo 1
  • H. Tajik 2
1 Temperate Fruit Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran.
2 Horticultural Department, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj, Iran.
چکیده [English]

Severe cold is one of the most important limiting factors for olive production. This research aimed to evaluating and selecting cold-tolerant olive cultivars. Therfore, six olive cultivars including; Grossane, Abusatl, Koroneiki, Chavar, Siab and Kolafaraj were evaluated under five cold treatments (Control, -9°C, -11°C, -13°C and -15°C). Electrolyte leakage, leaf thickness and relative water, nitrogen, calcium, potassium, total carbohydrate, oleic and linoleic acids contents of the leaves of olive cultivars were measured. The results indicated that the lowest leaf thickness related to cv. Koroneiki with average of 0.42 mm. The highest total carbohydrate was in the leaves of Grossane (4.83%) and the lowest in Koroneiki (2.20%). The cultivar × cold treatment interaction effect showed that in the -9°C, the highest changes in electrolyte leakage, as compared to the control temperature, was in cv. Siab (53.26%) and Koroneiki (48.59%). At the -11°C, the highest electrolyte leakage related to Kolafaraj (73.39%). There was significant difference between cold treatments for electrolyte leakage. As the temperature decreased to -15°C, electrolyte leakage increased. Mean comparison showed that cv. Abusatl (60.0%) and Grossane (60.86%) had the lowest electrolyte leakage. Correlation coefficient between oleic acid and linoleic acid contents was negative and significant (r = -0.490*). Relative water content had positive and significant correlation coffeieceint (r = 0.533*) with leaf potassium content. Leaf thickness had positive and highly significant correlation with oleic acid (r = 0.878**), and significan with linoleic acid (r = 0.545*). Correlation coefficient between total carbohydrate and linoleic acid was positive and significant (r = 0.804**). Based on the results of this research cv. Abusatl and Grossane were cold tolerant, and cv. Koroneiki, cv. Siab and cv. Kolafaraj were cold sensitive.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive
  • electrolyte leakage
  • leaf thickness
  • leaf relative water content
  • potassium content
  • fatty acids
Anonymous. 2021. Deputy for Horticulture. Ministry of Agriculture-Jihad. Available on: https://horticulture.maj.ir/page-horticulture/FA/6/form/Cl21107/.
 
Arias, N. S., Bucci, S. J., Fabián, G., and Goldstein, G. 2015. Freezing avoidance by super cooling in Olea europaea cultivars: The role of apoplastic water, solute content and cell wall rigidity. Plant, Cell and Environment 38: 2061-2070.
 
Azimi, M., Mostafavi, K., and Esmaeili, M. 2015. Evaluation of cold tolerance in some olive (Olea europaea L.) cultivars in Tarom. Seed and Plant 31 (4): 613-628.
 
Bahloula, N., Kechaoua, N., and Mihoub, N. B. 2014. Comparative investigation of minerals, chlorophylls contents, fatty acid composition and thermal profiles of olive leaves (Olea europaea L.) as by-product. Grasas Aceites 65 (3): e035. doi: http:// dx.doi.org/10.3989/gya.0102141.
 
Barranco, D., Natividad, R., and Gomez-del Campo, M. 2005. Frost tolerance of eight olive cultivars. HortScience 40 (3): 558-560.
 
Bella, G. D., Maisano, R., Pera, L.L., Turco, V. L., Salvo, F., and Dugo, G. 2007. Statistical characterization of Sicilian olive oils from the Peloritana and Maghrebian zones according to the fatty acid profile. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55: 6568-6574.
 
D'Angelo, S., and Altamura, M. M. 2007. Osmotin induces cold protection in olive trees by affecting programmed cell death and cytoskeleton organization. Planta 225: 1147-1163.
 
Ebrahimzadeh, H., Zeinanloo, A. A., Peivandi, M., Seyied Nejad, S. M., and Motamed, M. 2012. Iranian olive from a research point of view. Published by Tak Rang. Tehran, Iran. 514 pp. (in Persian).
 
Feridoni, H., Khademi, G., Tameskani, A.A., Zeinanloo, A. A., and Baqeri, M. 2009. Evaluation of cold damage and selection of olive cultivars and genotypes tolerant to cold in Golestan province. Pp. 123-124. In: Proceedings of 6th Iranian Horticulture Science Congress. Rasht, Iran. (Abstract).
 
Fiorino, P., and Mancuso, S. 2000. Differential thermal analysis, super cooling and cell viability in organs of Olea europaea at subzero temperatures. HortScience 14: 23-27.
 
Gomez del Campo, M., and Garcia, A. 2004. Evaluation of tolerance to frost of ten varieties of olive. Agricultura, Revista Agropecuaria 869: 958-962.
 
Gonzalez, L., and Gonzalez-Vilar, M. 2003. Determination of relative water content. Pp. 207-212. In: Manuel, J., and Goger, R. (eds.) Handbook of Plant Ecophysiology Techniques. Kluwer Academic Publishers, London.
 
Gupta, P. K. 2000. Soil, Plant, Water and Fertilizer Analysis. Agro Bios. New Dehli, India. 350 pp.
 
Hosseinzadeh, J., and Mohamadpoo, M. 2006. Investigation of natural olive stands in Illam province –Iran. Pp. 31-36. In: Caruso, T., Motisi, A., and Sebastiani, L. (eds.) Biotechnology and Quality of Olive Tree Products Around the Mediterranean Basin.
 
Knight, H., and Knight, M. R. 2001. Abiotic stress signaling pathways: specificity and cross-talk. Trends in Plant Science 6: 262–267. Larcher, W. 2000. Temperature stress and survival ability of Mediterranean plants. Plant Biosystems 134: 279-295.
 
Lodolini, E. M., Alfei, B., Santinelli, A., Cioccolanti, T., Polverigiani, S., and Neri, D. 2016. Frost tolerance of 24 olive cultivars and subsequent vegetative sprouting as indication of recovery ability. Scientia Horticulturae 211: 152-157.
 
McCready, R. M., Guggolz, J., Silivera, V., and Owens, H. S. 1950. Determination of starch and amylose in vegetables. Journal of Analytical Chemistry 22: 1156-1158.
 
Mousavi, S., Arzani, K., Hosseini-Mazinani, M., and Yadollahi A. 2015. Responses of commercial olive cultivars (Olea europaea L.) to cold stress using electrolyte leakage method and measuring total soluble carbohydrate. Journal of Crop Production and Processing 5 (16): 85-95 (in Persian).
 
Pedryc, A., Herman, R., Szabo, T., Szabo, Z., and Nyeki, J. 2008. Determination of the cold tolerance of sour cherry cultivars with frost treatments in climatic chamber. International Journal of Horticultural Science 14 (1-2): 49-54.
 
Roussos, S., C. Rohard, C. Augur, Perraud-Gaine, I. Macarie, H., and La Verge, S. 2006. The olive industry in France. Pp. 141–150. In: Caruso, T. Motisi, A. and Sebastiani, L. (eds.) Recent Advances in Olive Industry.
 
Rowell, D. L. 1994. Soil Sciences: Methods and application. Springer. 607 pp. Ryyppö, A. M., Sutinen, S., Kivimäenpää, M., and Vapaavuori, E. 1997. Frost damage and recovery of Scots pine seedlings at the end of the growing season. Canadian Journal of Forest Research 27 (9): 1376-1382.
 
Stushnoff, C., Seufferheld, M. J., and Creegan, T. 1997. Oligosaccharides as endogenous cryoprotectants in woody plants. Pp. 301–309. In: Li, P. H., and Chen, T. H. H. (eds.) Plant Cold Hardiness. 368 pp.
 
Taiz, L., and Zeiger, E. 2002. Plant Physiology. 3rd Edition. Published by Sinauer Associates. Sunderland. UK. 690 pp.
 
Webster, D. E., and Ebdon, J. S. 2005. Effects of nitrogen and potassium fertilization on perennial ryegrass cold tolerance during deacclimation in late winter and early spring. HortScience 40 (3):842-849.
 
Yu, D. J., Hwang, J. Y., Chung, S. W., Oh, H. D., Yun, S. K., and Lee, H. J. 2017. Changes in cold hardiness and carbohydrate content in peach (Prunus persica) trunk bark and wood tissues during cold acclimation and deacclimation. Scientia Horticulture 219: 45-52.
 
Yu, D. J., and Lee, H. J. 2020. Evaluation of freezing injury in temperate fruit trees. Horticulture, Environment and Biotechnology 61: 787-794.
 
Zeinanloo, A.A. 2009. Olive Cultivars for Oil and Table Olive. Saiegostar Press. Iran. 87 pp. (in Persian).
 
Zeinanloo, A. A., Golmohamadi, M., Azimi, M., Naeini, M. R., Feridoni, H., and Asgari, H. 2010. Investigation on frost damage and selection of tolerance olive cultivars. Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Working paper. 65 pp. (in Persian).
 
Zeinanloo, A. A., Arji. E., Taslimpor, M., Ramazani, M., Azimi, M., and Fereidoni, H. 2015. Effect of cultivar and climatic conditions on olive (Olea europaea L.) oil fatty acid composition. Iranian Journal of Horticultural Science 26 (2): 232-242.