روابط بین صفات گل و میوه در برخی ارقام زیتون در شرایط آب و هوائی طارم

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

2 بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران.

3 گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور تعیین وراثت‌پذیری عمومی و واریانس ژنتیکی برخی از صفات مهم گل و میوه در بیست رقم زیتون، آزمایشی در قالب اسپیلت‌پلات در زمان بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و در دو سال متوالی در ایستگاه تحقیقاتی زیتون طارم استان زنجان انجام شد. در مجموع شانزده صفت کمی مربوط به گل، میوه، هسته و برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس داده‌های مربوط به صفات نشان داد که ارقام مورد بررسی از نظر اکثر صفات دارای تفاوت معنی‌داری با یک‌دیگر بودند. در برخی صفات از نظر مقادیر ضرایب ژنتیکی و فنوتیپی اختلاف چندانی مشاهده نشد که نشان دهنده تأثیرپذیری کم‌تر این صفات از شرایط محیطی بود. وراثت‌پذیری عمومی صفات مربوط به میوه حدود دو برابر بیشتر از صفات گل بود. بالاترین و پائین‌ترین مقادیر وراثت‌پذیری عموی را به‌ترتیب صفات وزن تر هسته (05/87 درصد) و درصد تشکیل میوه نهایی (04/7 درصد) داشتند. رابطه همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی مثبتی بین درصد روغن میوه با صفت نسبت گوشت به هسته در ارقام مورد مطالعه وجود داشت. با افزایش درصد تشکیل میوه نهایی، اندازه میوه‌ها (بر اساس وزن‌تر میوه) کوچک‌تر و درصد روغن آن‌ها به دلیل کاهش نسبت گوشت به هسته کم‌تر شد. در کل تنوع قابل توجهی در بین ارقام از نظر صفات گل و میوه مشاهده شد که امکان گزینش ارقام برتر را با در نظر گرفتن مقادیر همبستگی‌های ژنتیکی و وراثت‌پذیری آن‌ها فراهم می‌کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Correlation Between Flower and Fruit Characteristics in some Oilive Cultivars in Climatical Conditions of Tarom

نویسندگان [English]

  • Z. Ahmadi 1
  • A. Soleimani 1
  • M. Taheri 2
  • J. Saba 3
1 Department of Horticultural Science, College of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran.
2 Field and Horticultural Crops Sciences Research Department, Zanjan Agricultural and Natural Resources Research and EducationCenter, AREEO, Zanjan, Iran.
3 Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran.
چکیده [English]

To determine broad-sense heritability and genetic variance of some flower and fruit traits of twenty olive cultivars, a split-plot in time experiment based on CRD with three replications was conducted during two years at Tarum Olive Research Station in Zanjan province. Sixteen quantitative traits of flower, fruit, pit and leaf were evaluated. Analysis of variance of the data showed significant differences for most traits among cultivars. Genetic and phenotypic coefficients were nearly equal for about half of the studied traits, showing less influence of environmental conditions on them. Broad-sense heritability of fruit traits was about two times more than these of flower. The maximum and minimum broad-sense heritability were assessed for stone fresh weight (87.05 %) and final fruit set (7.04 %) respectively. The results revealed a positive and significant genetic and phenotypic correlation between oil percent and pulp/stone ratio in olive cultivars. Noticeably, fruit size (based on fruit fresh weight) was decreased by increasing of final fruit set. Hence, fruit oil content was decreased because of its low pulp/stone ratio. In general, a considerable genetic variation was observed among olive cultivars with respect to the studied studied traits. This shows the selection possibility of superior cultivars albeit, with attention to genetic correlation among traits and their heritability.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive
  • fruit yield
  • oil percentage
  • phenotypic correlation
  • Genetic variation
  • heritability
Abdrabboh, G. A. 2013. Effect of some growth regulators on yield and fruit quality of Manzanillo olive trees. Nature and Science 11: 143-151.
 
 
Aliabadi, E., Amini, R., Lotfi, M., and Hassan- Beigi, S. R. 2012. Inheritance of traits affecting flavor in cucumber and introduction of the best index for glavor breeding. Seed and Plant Improvement Journal 28-1 (1): 1-15 (in Persian).
 
 
Ben Sadok, I., Martinez, S., Moutier, N., Garcia, G., Leon, L., and Belaj, A. 2015. Plasticity in vegetative growth over contrasted growing sites of an F1 olive tree progeny during its juvenile phase. Plos One, doi:10.1371/journal. pone.0127539.
 
 
Ebrahimzadeh Maabood, H., Matamed, N., Zeinanloo, A. A., Peyvandi, M., and Seyednejad, S. M. 2012. Olive of Iran, A Research Point of View. Takrang Publications, Tehran, Iran. 434 pp. (in Persian).
 
 
Erel, R., Yermiyahu, U., Yasuor, H., Chamus, D. C., Schwartz, A., Ben-Gal, A., and Dag, A. 2016. Phosphorous nutritional level, carbohydrate reserves and flower quality in olives. Plos One, doi:10.1371/journal.pone.0167591.
 
 
Ferguson, L., Gawad, H., Sibbett, G. S., Freeman, M., and Hatakeda, J. 1991. Using fruit size to predict harvest timing of California ‘Manzanillo’ olives for ripe-black processing. Scientia Horticulturae 26: 26-29.
 
 
Ghanbari, R., Anwar, F., Alkharfy, K. M., Anwarul-Hassan Gilani, A. H., and Saari, N. 2012. Valuable nutrients and functional bioactives in different parts of olive (Olea europaea L.)-A review. International Journal of Molecular Sciences 13: 3291-3340.
 
 
Gucci, R., Lodolini, E., and Rapoport, H. F. 2007. Productivity of olive trees with different water status and crop load. Journal of Horticultural Science and Biotechnology 82: 648-656.
 
 
Hassani, D., and Tombesi, A. 2008. Vegetative growth of olive genotypes from a diallel crosses. Acta Horticulturae 791: 263-268.
 
 
Idrissi, A., and Quazzani, N. 2003. Contribution of morphological descriptors to the inventory and identification of olive (Olea europaea L.) varieties. PGR Newsletter (FAO-IPGRI) 136: 1-10.
 
 
Lavee, S., Rallo, L., Rapoport, H. F. and Troncose, A. 1999. The floral biology of olive II. The effect of inflorescence load and distribution per shoot on fruit set and loads. Scientia Horticulturae 82: 181-192.
 
 
Milatovic, D., Nikolic, D., and Đurovic, D. 2010. Variability, heritability and correlations of some factors affecting productivity in peach. HortScience 37: 79-87.
 
 
Mora, F., Tapia, F., Ibacache, A., Nunes-Martins, E., and Alberto-Scapim, C. 2008. Genetic evaluation of olive clones in the Atacama desert, Chile. Agricultura 42: 777-786.
 
 
Padula, G., Giordani, E., Bellini, E., Rosati, A., Pandolfi, S., and Paoletti, A. 2008. Field evaluation of new olive (Olea europaea L.) selections and effects of genotype and environment on productivity and fruit characteristics. Horticultural Science 22: 87-94.
 
 
Sadeghzadeh Ahari, D., Hassandokht, M. R., Kashi, A. K., and Amri, A. 2014. Genetic diversity and broad-sence heritability of some morphological characteristics of fenugreek under limited irrigation. Seed and Plant Improvement Journal 30-1 (2): 383-397 (in Persian).
 
 
Steven Brown, J., Schnell, R. J., Ayala-Silva, T., Moore, J. M., Tondo, C. L., and Winterstein, M.C. 2009. Broad-sense heritability estimates for fruit color and morphological traits from open-pollinated half-sib mango families. HortScience 44: 1552-1556.
 
 
Trentacoste, E. R., Puertas, C. M., and Sadras, V. O. 2010. Effect of fruit load on oil yield components and dynamics of fruit growth and oil accumulation in olive (Olea europaea L). European Journal of Agronomy 32: 249-254.
 
 
Zeinanloo, A., Shahsavari, A., Mohammadi, A., and Naghavi, M. R. 2009. Variance component and heritability of some fruit characters in olive (Olea europaea L.). Scientia Horticulturae 123: 68-72.