ارزیابی برخی خصوصیات میوه ارقام مختلف زیتون در شهرستان فسا

نویسندگان

1 دانشگاه تربیت مدرس

2 مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس

3 موسسه تحقیقات علوم باغبانی

چکیده

با توجه به گسترش کشت زیتون در استان فارس، در سال‌های اخیر برخی از ارقام کشت شده توسط باغداران با مشکل کم باردهی و تولید محصول مواجه شده‌اند. پژوهش حاضر در راستای بررسی سازگاری چند رقم وارداتی و داخلی زیتون در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با هجده رقم و سه تکرار در سال‌های 1390 و 1391 در شهرستان فسا در استان فارس انجام شد. بدین منظور برخی خصوصیات میوه از قبیل درصد تشکیل میوه، درصد روغن در وزن‌ تر میوه، درصد روغن در وزن خشک میوه، وزن میوه و نسبت گوشت به هسته در درختان بالغ پنج ساله اندازه‌گیری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دو سال آزمایش، ارقام لچینو و I-77 بیشترین درصد تشکیل میوه را داشتند. در سال 1390 ارقام کروله آ و مورایلو به ترتیب با 81/49 و 6/49 درصد نسبت به سایر ارقام بیشترین درصد روغن در وزن خشک میوه و در سال 1391 ارقام نچلارا و لچینو به ترتیب با 6/49 و 52/49 بالاترین درصد روغن در وزن خشک را داشتند. با توجه به نتایج این پژوهش، بعضی ارقام زیتون مورد آزمایش مانند حاجی بلانکا، I-79، ریا سبیبنا، نچارا، پندولینو، کراتینا، لچینو و کروله آ با صفات مناسب، پس از انجام مطالعات بیشتر، قابلیت توصیه برای کاشت و جایگزین شدن به جای ارقام کم بارده در این منطقه را خواهند داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Fruit Characteristic in some Olive Cultivars in Fasa

نویسندگان [English]

  • Behnam Dehghani 1
  • Kazem Arzani 1
  • M. Houshmand 2
  • A.A Zeinanloo 3
1 Univercity Tarbiat Modares
2 Fars Agricultural and Natural Resources and Education Center
3 Horticultural Research Institute
چکیده [English]

Due to the extension of olive cultivation in Fars province, in the recent years some cultivars cultivated by the gardeners have encountered with the problem of low productivity. This study was carried out in Fasa, Fars province for two years to examine the adaptability of eighteen imported and local oil cultivars, using a randomized complete block design with three replications. Various olive fruit characteristics such as fruit set, ripening index, oil contents in fresh and dry fruit weight, fruit weight and pulp/stone ratio were assessed in five years old trees. The results indicated that in two years Leccino and I-77 cultivars produced the highest percentages of fruit set. Crolea and Moraielo cultivars with 49.81% and 49.6% in 2011, and Nechara and Leccino with 49.81 % and 49.52% in 2012, respectively, had higher oil contents in dry fruit weight compared to the other cultivars. Based on the results of this study, some cultivars such as Hojiblanca, I-79, Rya Sebibna, Nechara, Pendolino, Ceratinia, Leccino and Corolea showing better characteristics, can be recommended for cultivation and be replaced by low yielding cultivars in these areas after complimentary investigation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive
  • Cultivars
  • fruit set percentage
  • oil percentage
  • fruit weight
Aguilera, M. P., Beltran, G., Ortega, D., Fernandez, A., Jimenez, A., and Uceda, M. 2005. Characterisation of virgin olive oil of Italian olive cultivars: Frantoio and Leccino, grown in Andalousia. Food Chemistry 89: 387-391.
 
 
Ajamgard, F., and Zeinanloo, A. A., 2013. Comparison of quantitative and qualitative yield of olive cultivars in north of Khuzestan province, Iran. Seed and Plant Improvement Journal 29-1 (3): 567-579 (in Persian).
 
 
Arzani, K., and Arji, I. 2000. The effect of water stress and deficit irrigation on young potted olive cv. Local-Roghani-Roodbar. Acta Horticulturae 537: 879-888.
 
 
Asefi, A., Hemmati, K. H., Qasemi-Nejad, A., Ghazayyan, M., and Abrahimi, P. 2011. Determine harvest time in two olive cultivars and influence on the quality and quantity of olive oil in Gorgan. Journal of Horticultural Science (Agricultural Sciences and Technology) 24 (1): 70-74 (in Persian).
 
 
Beltran, G., Del-Rio, C., Sanchez, S., and Martinez, L. 2004. Seasonal changes in olive fruit characteristics and oil accumulation during ripening process. Journal of the Science of Food and Agriculture 84: 1783-1790.
 
 
Hamidoghli, Y., Jamalizadeh, S., and Ramzani Malekroudi, M. 2008. Determination of harvesting time effect on quality and quantity of olive (Olea europea L.) oil in Roudbar regions. Journal of Food, Agriculture andEnvironment 6: 238-241.
 
 
Manai, H., Haddada, F. M., Oueslati, I., Daoud, D., and Zarrouk, M. 2008. Characterization of monvarietal virigin olive oils from six crossing varieties. Scientia Horticulturae 115: 252-260.
 
 
Mirnezami, H. 2001. Oil Technology and Processing. Agricultural Science Press, Tehran, Iran (in Persian).
 
 
Morello, J. R., Motilva, M. J., Tovar, M. J., and Romero, M. P. 2004. Changes in commercial virgin olive oil (cv. Arbequina) during storage, with special emphasis on the phenolic fraction. Food Chemistry 85: 357-364.
 
 
Nikzad, N., Sehari, M., Ghavami, M., Payravy, Z., Hosseini, A., Safafar, H., and Bolandnazar, A. 2013. Oil content, physicochemical properties and identification of five cultivars of oil olive and table olive. Proceedings of the Twentieth Congress of Food Science and Technology, Tehran, Iran (in Persian).
 
 
Ranalli, M., Sgaramella, A., and Surricchio, G. 1999. The new 'Cytolase 0' enzyme processing aid improves quality and yields of virgin olive oil. Food Chemistry 66: 443-454.
 
 
Sakouhi, F., Harrabi, S., Absalon, C., Sbei, K., Boukhchina, S., and Kallel, H. 2008. Tocopherol and fatty acids contents of some Tunisian table olives (Olea europea L.): Changes in their composition during ripening and processing. Food Chemistry 108: 833 839.
 
 
Scheidel, M., and Krausmann, F. 2011. Diet, trade and land use: a socio-ecological analysis of the transformation of the olive oil system. Land Use Policy 28: 47-56.
 
 
Tapia, F., Mora, F., and Santos, A. 2009. Preliminary evaluation of 29 olive (Olea europaea L.) cultivars for production and alternative bearing, in the Huasco Valley, Northern Chile. Chilean Journal of Agricultural Research 69 (3): 325-330.
 
 
Trentacostea,R.,Puertasa, M. C., and Sadrasb, V. O. 2010. Effect of fruit load on oil yield components and dynamics of fruit growth and oil accumulation in olive (Olea europaea L.). European Journal of Agronomy 32 (4): 249-254.
 
 
Zeinanloo, A. A. 2006. The olive industry in Iran. Olivebioteq, November 5th –10th Mazara, Del Vallo, Marsala, Italy. Volume I: 173-180.