مقایسه لاین‌های خالص گزینش شده از توده‌های محلی فلفل (Capsicum annuum L.)

نویسندگان

مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

چکیده

فلفل (Capsicum annuum L.) گیاهی خودگشن از خانواده Solanaceae است و ایران از جمله مناطق دارای تنوع از نظر این محصول محسوب می‌شود. در این پژوهش که طی سال‌های 91-1389 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد، شش توده محلی فلفل ایران از استان‌های سمنان، همدان و گیلان در سه سال متوالی در یک برنامه به‌نژادی گزینش و لاین‌های خالص تهیه شد. در سال اول، گزینش تک بوته از هرتوده براساس ویژگی‌های کمی و کیفی انجام شد. در سال دوم، بذرهای تک بوته‌های گزینش شده همراه با توده‌های مادری روی خطوطی متشکل از ده بوته در مجاورت یک‌دیگر کاشته شدند و در سی لاین برترگزینش و از آن‌ها بذرگیری شد. در سال سوم، بذرهای لاین‌های گزینش شده همراه با سه شاهد شامل توده مادری گیلان، توده مـادری روستای قلعه بالای شاهرود و یک رقم هیبرید خارجی با نام سینگر (Singer) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار کاشته و در نهایت هفده لاین برتر گزینش شدند. این لاین‌ها از نظـر ویژگی‌های مورد نظر یکنواخت و دارای صفات کیفی مناسبی بودند. از نظر عملکرد نیز برتری لاین‌های انتخاب شده نسبت به شاهدهای آزمایش کاملاً مشهود بود، به‌طوری که فلفل‌های قطور 40-10 درصد و فلفل‌های باریک 31-16 درصد نسبت به شاهدهای مربوطه عملکرد بالاتری داشتند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of Pure Lines Selected from Local landraces of Papper (Capsicum annuum L.)

نویسندگان [English]

  • S. Keshavarz
  • M. Bagheri
  • A. A. Ghanbari
  • S. H. Mousavi
چکیده [English]

Pepper (Capsicum annuum L.) is a self pollinated crop of Solanaceae family. Iran is known as one of the diversity zones of pepper. For genetic improvement of Iranian pepper landraces, a pure line selection program was conducted in the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute in karaj during 2010-2012 cropping seasons. Six Iranian pepper landraces, including Ghalehbala, Khankhodi, Foroumad, Baram, Guilan and Hamedan were evaluated in this program. In the first year, Single plants were selected from each landrace based on quantitative and qualitative traits. In the second year, seeds of each selected plant were planted in separate rows together with their maternal landraces as control and at the end of season, thirty superior lines were selected. Totally 33 entries including 30 selected lines, the Singer hybrid and the two maternal landraces (Guilan and Ghalehbala) were compared in a randomized complete block design with three replications in the third year. Finally 17 high yielding pepper lines with good fruit uniformity and well known marketing quality were selected. The selected lines had significantly higher yield than their material parents, so that the yield of thick peppers was 10-40 percent and thin peppers 16-31 percent higher than those of the material landraces.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pepper
  • yield
  • self pollinated
  • qualitative traits
References Amoli, N. 2012. The pure line selection from Iranian eggplant landrace germplam. International Journal of Agriculture and Crop Sciences 21 (4): 1607-1613. Andrus, C. F. 1963. Plant breeding system. Euphytica 12: 205-228. Anonymous. 2011. http://faostat.fao.org/site/ Bagheri, M., and Keshavarz, S. 2011. Pure line selection from five Iranian eggplant (Solanum melongena L.) landraces. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology 12 (1): 77-84 (in Persian). Daneshvar, M. H. 2001. Vegetable Growing. Shahid Chamran University Publications, Ahvaz, Iran. 461 pp. (in Persian). Eshbaugh, W. H. 1980. The taxonomy of the genus Capsicum (Solanaceae). Phytologia 47: 153-165. Everett, T. H. 1984. Encylopedia of Horticulture. The New York Botanical Garden Illustrated. Vol. 1-10. Garland Publishing, Inc., New York, U.S.A. Farsi, M., and Bagheri, A. 2006. Principles of Plant Breeding. Jihad-e- Daneshgahi Mashhad Publications, Mashhad, Iran. 376 pp. (in Persian). Grubben, G. H. J., and Denton, O. A. 2004. Plant Resources of Tropical Africa. 2. Vegetables. Prota Foundation/ Backhuys Publishers/ CTA Wageningen, The Netherlands.161 pp. Hari, H. K. 2003. Vegetable Breeding, Principles and Practices. Oscar Publication, New York, USA. 188 pp. Kallo, G. 1988. Vegetable Breeding, CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida, USA. Madoşă, E. 2003. Agronomic characterization of local populations of vegetables collected in western Romania, Symposium of "Sustainable Management of Genetic Resources in the Western Part of Romania, An Essential Part of Environmental Protection", Szeged, Hungary. Madoşă, E., Sasu, L., Ciulca, S., Velicevici, G., Ciulca, E. A., and Avadanei, C. 2010. Possibility of use of Romanian bell pepper (Capsicum annuum L. var. grossum) local landraces in breeding process. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 38(2): 56-60. Nonnecke, I. L. 1989. Vegetable Production. An AVI Book, Van Nostrand Reinhold, New York, U.S.A. Rice, R. P., Rice, L. W., and Tindall, H. D. 1994. Fruit and Vegetable Production in Warm Climates. The Macmillan Prees Ltd., London, England. Sasu, L., Madoşă, E., Velicevici, G., Ciulca, S., Avadanei, C., and Gorinoiu, G. 2013. Studies regarding correlations between the main morphological traits in a collection of bell pepper (Capsicum annuum var grossum) local landraces. HortScience 17 (2): 285-289. Singh, S. S., Gupta, P., and Gupta, A. K. 1996. Handbook of Agricultural Sciences. Kalyani Publishers, New Delhi, India. Singh, V., Pande, P. C., and Jain, D. K. 1997. A Text Book of Botany, Angiosperms. Rastogi Publications, India. 838 pp. Testoni, A., Eccher Zerbini, P., and Sozzi, A. 1983. Objective quality evaluation of fruit of some sweet pepper varieties for fresh consumption. In: Belletti, P., Nassi, M. O., and Quagliotti, L. (eds.) Capsicum Newsletter 2: 73-74. Institute of Plant Breeding and Seed Production, Turin, Italy. Valsikova, M., Strelec, V., and Kopec, K. 1983. Morphological traits of sweet pepper. In: Belletti, P., Nassi, M. O., and Quagliotti, L. (eds.) Capsicum Newsletter 2: 73-74. Institute of Plant Breeding and Production, Turin, Italy. Walsh, B. M., and Hoot, S. B. 2001. Phylogenetic relationships of Capsicum (Solanaceae) using DNA sequences from two noncoding regions: the chloroplast atpB -rbcl spacer region and nuclear waxy introns. International Journal of Plant Sciences 162: 1409-1418. Ware, G. W., and Mccollum, J. P. 1980. Producing Vegetable Crops. The Interstate Printers and Publishers Inc., Danville, Illinois, U.S.A. Zatyko, L. 1992. Changes in the sweet pepper varietal assortment caused by the incorporation of new characters. Plant Breeding Abstracts 62: 39-44. Zewdiel, Y., and Zeven, A.C. 1997. Variation in Yugoslavian hot pepper (Capsicum annuum L.) accessions. Euphutica 97: 81-89.