خصوصیات فیزیکو شیمیایی و کیفی میوه برخی ژنوتیپ‌های برتر آلبالو (.Prunus cerasus L)

نویسندگان

دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

ایران دارای تنوع نسبتاً بالایی از درختان آلبالو است و افزایش کیفیت میوه این درختان از اهداف به‌نژادی آن‌ها به حساب می‌آید. در این پژوهش خصوصیات فیزیکو شیمیایی و کیفی میوه هشت ژنوتیپ انتخابی آلبالو که از مناطق مختلف ایران جمع‌آوری شده بودند، در سال‌های 1390 و 1391 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ‌ها از نظر خصوصیات مختلف تفاوت وجود داشت. تجزیه به مؤلفه‌های اصلی صفات مورد بررسی را در سه گروه عاملی جای داد که مجموعاً 84 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. تجزیه خوشه‌ای نیز بر اساس این خصوصیات، ژنوتیپ‌ها را در سه گروه قرار داد که در آن برخی ژنوتیپ‌های بومی ایران جدا از ارقام خارجی قرار گرفتند. قرار گرفتن ژنوتیپ‌های ایرانی با ارقام خارجی در یک گروه نیز، نشان دهنده خواص فیزیکو شیمیایی و کیفی بالای میوه این ژنوتیپ‌ها بود، به طوری که این ژنوتیپ‌ها برتری‌هایی از قبیل بالا بودن وزن میوه، سفتی، قرمزی رنگ، قند، اسیدیته قابل تیتر، عطر و طعم و پانل تست را نشان دادند که باعث شدند در موقعیت بهتری نسبت به ارقام شاهد خارجی قرار گیرند. بر اساس این نتایج ژنوتیپ‌های KaThLaSSGe21، Hamedan، KaTaJo2Ge9، KrRIV4C20 و KaThLa3Ge23 خصوصیات فیزیکو شیمیایی و کیفی میوه بهتری داشتند و می‌توانند به عنوان ژنوتیپ‌های امیدبخش برای ارزیابی‌های بعدی و تکمیلی در برنامه‌های به‌نژادی آلبالو جهت معرفی رقم مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Fruit Physicochemical and Qualitative Characteristics of some Superior Sour Cherry (Prunus cerasus L.) Genotypes

نویسندگان [English]

  • R. Najafzadeh
  • K. Arzani
  • N. Bouzari
چکیده [English]

Iran has rich cherry germplasm resources and increasing the fruit quality of these trees is the goal of their breeding programs. In this study, fruit physicochemical and qualitative characteristics of 8 selected sour cherry genotypes which were collected from different regions of Iran, were investigated during 2011 and 2012. The results showed that genotype had significant effect on the studied characteristics and there were differences among genotypes in terms of different characteristics. PCA analysis indicated that the studied characters located in three components that explained 84% of the total variability observed. According to the cluster analysis, genotypes were divided into three clusters that some Iranian superior sour cherry genotypes were separated from foreign cultivars. Standing of Iranian and foreign genotypes in a same cluster is an indication of high fruit physicochemical and qualitative characteristics of these genotypes. It can be claimed that these genotypes are superior in terms of properties such as high weight, firmness, red color, total sugar, TA and flavor and panel test that has resulted in a better position in ranking than improved genotypes. According to the results, genotypes KaThLaSSGe21, Hamedan, KaTaJo2Ge9, KrRIV4C20 and KaThLa3Ge23 had better fruit physicochemical and qualitative characteristics than other genotypes, so they can be considered as promising genotypes for further evaluations of sour cherry breeding programs and new cultivar release programs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sour cherry
  • germplasm
  • genetic
  • fruit characteristics
  • promising genotypes
  • proper cultivars