مقاومت به کپک آبی در ارتباط با شاخص‌های پومولوژیک ارقام تجاری و محلی هلو و شلیل

نویسندگان

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

چکیده

قارچ Penicillium expansum Link. از عوامل اصلی ایجاد پوسیدگی میوه از جمله هلو و شلیل در انبار و سردخانه است. هدف از این تحقیق ارزیابی مقاومت نسبی چهارده رقم تجاری و بومی هلو و شلیل به کپک آبی در شرایط سردخانه و همچنین کارایی شاخص های پومولوژیک در تخمین مقاومت نسبی به کپک آبی بود. به منظور آلوده‌سازی، سوسپانسیون اسپور قارچ عامل کپک آبی تهیه و به چاهک‌های ایجاد شده در بخش استوایی میوه مایه‌زنی شد. میوه‌ها به سردخانه منتقل و پس از شش هفته قطر پوسیدگی اندازه‌گیری شد. خصوصیات پومولوژیک نیز اندازه‌گیری و ارتباط آن‌ها با قطر پوسیدگی بررسی شد. این صفات شامل سفتی بافت، ضخامت پوست، درصد اسید قابل تیتر، اسیدیته کل و درصد مواد جامد محلول در زمان برداشت بودند. بر اساس نتایج، ارقام مختلف سطوح حساسیت متفاوتی به این بیماری نشان دادند و میانگین قطر پوسیدگی از 31/3 سانتی‌متر در رقم شمس تا 58/0 سانتی‌متر در رقم سان‌گلو متفاوت بود. نتایج گروه‌بندی بر اساس قطر پوسیدگی نشان داد که رقم شمس بسیار حساس، ارقام انجیری، ردگلد، MHF102، ایندپندنس، رم استار، MHF100، MHF101، نکتارد 4 و نکتارد 9 حساس و ارقام جی اچ هال، نکتارد 6، رداسکین و سان گلو نسبتاً مقاوم بودند. ارقام از نظر کلیه شاخص‌های پومولوژیک تفاوت معنی‌داری با هم نشان دادند. بین قطر پوسیدگی با اسید قابل تیتر و ضخامت پوست روابط معنی‌دار معکوس مشاهده شد اما این روابط آن قدر قوی نبودند که بتوان از آن‌ها به عنوان شاخصی در تخمین مقاومت به کپک آبی استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Blue Mold Resistance Association with Pomological Traits in Local and Commercial Peach and Nectarine Cultivars

نویسندگان [English]

  • T. Naeemabadi
  • M. Keshavarzi
  • H. Alaee
  • H. Fathi
  • N. Bouzari
  • S. Hosseinava
چکیده [English]

Penicillium expansum Link. is a major decay agent of fruits including peach and nectarine, in storage. In this research, relative resistance of fourteen commercial and local peach and nectarine cultivars to blue mold in cold storage and its correlation with physicochemical traits as potential resistance indicators were studied. For inoculation, the fungus conidial suspension was prepared and inoculated in wells in equatorial region of fruit. The fruits were then transferred to a cold storage room and lesions diameter was measured six weeks later. Pomological traits including cortex firmness, epidermal toughness, total soluble solids, titratable acidity and total acidity were also measured and their correlation with lesion diameter was studied. Based on the results, different susceptibility levels were observed in cultivars and mean lesion diameter varied from 3.31 cm in Shams cultivar to 0.58 cm in Sunglu cultivar. Clustering based on lesion diameter indicated that Shams was highly susceptible, Anjiri, MHF101, Independence, Rome Star, MHF100, MHF102, Nectared 9 and Nectared 4 were susceptible and GH Hall, Red Skin, Sunglu and Nectared 6 were relatively resistant. All cultivars varied in physicochemical traits. A negative correlation was observed between lesion diameter and titratable acidity and epidermal toughness but these relations were not strong enough to be used as decay resistance criteria.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Stone fruits
  • storage decay
  • Penicillium expansum
  • epidermal toughness