مقایسه خصوصیات و عملکرد میوه برخی ژنوتیپ‌های انتخابی گردوی ایرانی(Juglans regia L.) با ارقام خارجی

نویسندگان

چکیده

توسعه سطح زیر کشت گردو در سال‌های اخیر با استفاده از نهال‌های بذری انجام شده و این مسئله غیریکنواختی زیادی در عملکرد و کیفیت میوه در باغ های احداث شده به وجود آورده است. با توجه به اهمیت معرفی ارقام جدید در گردو، در این بررسی 21 ژنوتیپ انتخابی داخلی به دلیل باردهی منظم و عملکرد بالا و تحمل به سرمای بهاره انتخاب و با سه رقم خارجی هارتلی، چندلر و پدرو و دو رقم گرده‌دهنده فرانکت و روند د مونتیگناک به عنوان شاهد در سال‌های 1389 و1390 مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. وزن میوه در ژنوتیپ‌ها و ارقام مورد بررسی از حداقل 7 گرم در رقم روند د مونتیگناک تا 6/13 گرم در ژنوتیپ H2/11 متغیر بود. از نظر وزن مغز نیز تغییرات از 17/3 گرم در روند د مونتیگناک تا22/7 گرم در ژنوتیپ H2/11بود. درصد مغز بین ژنوتیپ‌ها و ارقام مورد بررسی بسیار متفاوت و از حداقل 5/41 درصد در رقم پدرو تا 45/58 درصد در H2/12 متغیر بود. بیشترین عملکرد مغز مربوط به ژنوتیپ H2/12 با 3133 کیلوگرم در هکتار و بیشترین عملکرد میوه هم مربوط به همین ژنوتیپ با 5369 کیلوگرم در هکتار بود که نسبت به ارقام خارجی از عملکرد بیشتری برخوردار بود. بر اساس نتایج به دست آمده پنج ژنوتیپ H2/12، H2/1، B10، H1/7 و H1/1 که وزن میوه بالاتر از 10 گرم، درصد مغز بالاتر از 45 درصد و ضخامت پوست چوبی کمتر از 5/1 میلی‌متر داشتند، به عنوان ژنوتیپ‌های امید‌بخش گردو انتخاب و برای بررسی سازگاری در مناطق مختلف کشور در نظر گرفته شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of Nut Characteristics and Yield of some Selected Persian Walnut (Juglans regia L.) Genotypes with Foreign Cultivars

نویسندگان [English]

  • R. Mahmoodi
  • D. Hassani
  • M. E. Amiri
  • M. Jafaraghaee
چکیده [English]

The area of walnut orchards has been has increased rapidly in Iran, using seedling rootstocks in recent years. With the goal of releasing new walnut cultivar(s), in the present research twenty one walnut genotypes preselected based on their regular bearing, high productivity and spring frost resistance were compared with three foreign walnut cultivars Hartley, Chandler and Pedro and two pollinizer cultivars Franquette and Ronde de Montignac as control, during 2010 and 2011. Results showed that among cultivars and genotypes, nut weight varied from 7 g in Ronde de Montignac to 13.6 g in genotype H2/11. The kernel weight also varied from 3.17 g in the Ronde de Montignac to 7.22 g in the genotype H2/11. The kernel percentage varied from 41.5% in cultivar Pedro to 58% in genotypes H2/12. For the kernel yield, the genotype H2/12 with 3133 kgha-1 was most productive. Meanwhile, the highest nut yield belonged to genotype H2/12 with 5369 kgha-1. Based on the results the genotypes H1/1, H2/1, H1/7, H2/12 and B10 were selected as promising genotypes for further studies in different regions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • walnut
  • frost resistance
  • leafing date
  • nut weight
  • kernel weight