مقاومت به بیماری آتشک در پایه‌های جدید نیمه پا‌کوتاه‌کننده گلابی در شرایط درون‌شیشه‌ای و گلخانه

نویسندگان

چکیده

آتشک بیماری مهم درختان میوه دانه‌دار از جمله گلابی بوده و استفاده از ارقام و پایه‌های مقاوم یکی از موثرترین روش‌های مبارزه با آن بیماری است. در این تحقیق، ارزیابی مقاومت و بررسی رفتار پایه‌های جدید نیمه پا‌کوتاه‌کننده گلابی شامل OHF87 و پیرودوارف (Pyrodwarf) همراه با دو رقم شاهد حساس بارتلت (Bartlett) و مقاوم درگزی در پاسخ به حمله بیماری در شرایط درون شیشه‌ای و گلخانه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. مواد گیاهی پس از تکثیر با مخلوطی از سویه‌های Ea273، K1 و Z2 باکتری عامل بیماری
(Erwinia amylovora) مایه‌زنی شد و پیشرفت بیماری به ترتیب در مدت 6 و 14 روز در شرایط درون شیشه و گلخانه ارزیابی شد. ارزیابی مقاومت در شرایط گلخانه نشانگر بیش‌ترین سطح مقاومت در رقم درگزی و سپس پایه‌های OHF87 و پیرودوارف و در نهایت رقم بارتلت بود. نتایج ارزیابی مقاومت در شرایط درون شیشه منطبق با ارزیابی گلخانه‌ای بود. در شرایط گلخانه‌ای دو معیار سرعت پیشرفت نکروز و پیشرفت نهایی نکروز و در شرایط درون شیشه‌ای، شاخص سرعت پیشرفت نکروز در تعیین مقاومت موثر بود. همچنین به صورت تکمیلی، مقاومت پایه‌های جدید OHF40، OHF69، OHF333 و FOX11 تنها در شرایط درون‌شیشه بررسی و نتایج بیانگر بیش‌ترین سطح مقاومت به بیماری به ترتیب در پایه‌های OHF69، شاهد درگزی، OHF333، شاهد بارتلت، OHF40 و FOX11 بود. بر اساس نتایج به دست آمده، پایه‌های OHF69، OHF87 و OHF333 پایه‌های مقاوم نسبت به بیماری آتشک هستند ولی توسعه پایه OHF40 در کشور لازم است پس از بررسی بیش‌تری انجام شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Resistance of New Semi-Dwarfing Pear Rootstocks to Fire Blight In Vitro and Greenhouse Conditions

نویسندگان [English]

  • S. R. Azarabadi
  • H. Abdollahi
  • M. Torabi
چکیده [English]

Fire blight is an important disease of pome fruits including pears, and cultivation of resistance cultivars and rootstocks are one of the most effective methods for disease control. In this study, resistance of OHF87 and Pyrodwarf semi-dwarfing pear rootstocks were compared with two control cultivars, Dar Gazi (resistant) and Bartlett (susceptible)
in greenhouse and in vitro conditions. Following propagation of pear rootstocks, they
were inoculated with a mixture of Ea273, K1 and Z2 strains of the pathogen
(Erwinia amylovora) and progress of the disease were evaluated during 6 and 14 days after inoculation in vitro and greenhouse conditions, respectively. Greenhouse evaluation results demonstrated most resistance level at Dar Gazi cultivar, followed by OHF87 and Pyrodwarf rootstocks and Bartlett. In vitro evaluation results also confirmed the greenhouse ranking of tested pears. Indices of varietal susceptibility and necrosis progress rate were used in greenhouse evaluations, while in vitro conditions necrosis progress rate was the solitary effective index for disease evaluation. Finally, in a complementary in vitro test, evaluation of new pear rootstocks with the same control cultivars showed a classification of resistance, from OHF69 > OHF87 > Dar Gazi > OHF333 > Pyrodwarf > Barttlet > OHF40 > Fox11. Based on the results, three OHF69, OHF87 and OHF333 demonstrated high levels of disease resistance, while for propagation and extension of OHF40 roots tocl, more investigation should be carried out.

کلیدواژه‌ها [English]

  • fire blight
  • Pear
  • resistance
  • rootstock
  • Erwinia amylovora