مقاومت نسبی برخی ژنوتیپ های بومی و تجاری گیلاس و آلبالو به Pseudomonas syringae

نویسندگان

چکیده

در این تحقیق که در سال 1389-1388 در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر انجام شد، مقاومت نسبی شاخه و برگ شانزده ژنوتیپ محلی و هفت رقم تجاری گیلاس و آلبالو به باکتری Pseudomonas syringae در شرایط گلخانه‌ای بررسی شد. ارزیابی مقاومت شاخه‌های بریده با مایه‌زنی شاخه‌های زمستانه و ارزیابی مقاومت برگ با سه روش مایه‌زنی مستقیم باکتری، مایه‌زنی در محیط آب-آگار و مایه‌زنی با استفاده از پمپ خلاء انجام شد. به منظور تهیه زادمایه باکتری، از یک جدایه بیماریزای P. syringae که از درخت گیلاس آلوده در کرج جداسازی و با آزمون‌های فنوتیپی و مولکولی شناسایی شده بود، استفاده شد. بر اساس نتایج، تنوع گسترده‌ای در واکنش ارقام و ژنوتیپ‌های مختلف به این بیماری دیده شد. گروه‌بندی بر اساس طول نکروز در شاخه نشان داد که 5/43% ارقام و ژنوتیپ‌ها مقاوم، 5/43% حدوسط و 13% حساس بودند. آلبالوی همدان و گیلاس KB8 به ترتیب به عنوان حساس‌ترین و مقاوم‌ترین ژنوتیپ‌ها شناسائی شدند. بررسی روش‌های مختلف مایه‌زنی برگ نشان داد که روش پمپ خلاء بهترین روش برای ارزیابی مقاومت برگ است. بر این اساس، 6% ژنوتیپ‌ها به طور نسبی مقاوم، 35% حدوسط و 59% حساس گروه‌بندی شدند، گیلاس‌های بلامارکاد و دیررس دانشکده حساس‌ترین و آردی جوبلیوم مقاوم‌ترین ژنوتیپ‌ها شناسایی شدند. با توجه به عدم مشاهده همبستگی بین مقادیر مقاومت شاخه و برگ، حساسیت یا مقاومت برگ نمی‌تواند ملاک مقاومت شاخه به شانکر باکتریایی باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Relative Resistance of some Local and Commercial Cherry Genotypes to Pseudomonas syringae

نویسندگان [English]

  • A. Baba Ali
  • M. Keshavarzi
  • N. Bouzari
  • A. M. Shakib
  • S. Hosseinava
چکیده [English]

In this research, relative resistance of leaf and shoot of sixteen local genotypes and seven commercial sweet cherry and sour cherry cultivars to Pseudomonas syringae was studied in glasshouse condition. Shoot evaluation was performed by inoculating winter shoots and leaf evaluation by direct inoculation, inoculation in water-agar medium and using vacuum pump. A pathogenic strain of P. syringae was isolated from an infected sweet cherry tree in Karaj, identified by phenotypic and molecular methods and used as inoculum. Based on the results, high variation was observed in leaf and shoot reactions to the bacterium. Grouping based on shoot resistance levels indicated that 43.5% of genotypes were relatively resistant, 43.5% intermediate and 13% susceptible. Hamedan and KB8 were rated as the most susceptible and resistant genotypes, respectively. The most efficient method for leaf inoculation was through using vacuum pump. The results of this method indicated that 6% of genotypes were relatively resistant, 35% intermediate and 59% susceptible. Blamarka and Dirres-e-Daneshkade were rated as the most susceptible and RD Jobileum as the most resistant genotypes. As no correlation was observed between leaf and shoot susceptibilities, leaf susceptibility level could not be indicative of resistance of shoots to bacterial canker.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cherry
  • Sour cherry
  • Bacterial canker
  • Pseudomonas syringae
  • resistance