پایداری عملکرد دانه، کیفیت نانوائی و تحمل به خشکی ژنوتیپ‌های گندم نان

نویسندگان

چکیده

    تحقیق حاضر روی بیست ژنوتیپ برتر گندم نان به همراه دو رقم شاهد سرداری و آذر-2 در دو منطقه کرمانشاه (ایستگاه سرارود) و کرج (ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر) به مدت دو سال زراعی (88-1386) در دو شرایط رطوبتی متفاوت (یک بار آبیاری در زمان کاشت و آبیاری کامل)انجام شد. ژنوتیپ ها در هر آزمایش، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج حاصل نشان داد که تعدادی از ژنوتیپ ها دارای شاخص تحمل تنش (STI) بیشتری بودند که در بین آن‌ها ژنوتیپ‌های شماره 1 ORF1.158/FDL//BLO/3/SHI4144/CROW/4/c)  (Jcam/Emu''s''//Dove''s''/3/Alvd/4/MV17/Attila) ،19 (CRR/ATTILA) ، 11 (KATILA-13) و 14 (KAUZ'S'/MACHETE) از نظر پایداری بهتر، میانگین عملکرد بالاتری در هر دو شرایط دیم و آبی داشتند و صفات مرتبط با کیفیت نانوائی در آن‌ها مناسب بود. ژنوتیپ‌های شماره 10 (HAMAM-4) و 12 (KATIA-1) نیز دارای بیشترین صفات مطلوب با کیفیت نانوائی در هر دو شرایط دیم و آبی بودند. با در نظر گرفتن تمامی شاخص‌های محاسبه شده برای صفات مختلف، ژنوتیپ‌های شماره 1، 11 و 19 از نظر تحمل تنش رطوبتی، عملکرد و پایداری عملکرد و ژنوتیپ‌های شماره 10 و 12 از نظر تحمل تنش و کیفیت نانوائی مطلوب برای مراحل بعدی گزینش شدند .

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Yield Stability, Bread Making Quality and Drought Tolerance in Bread Wheat Genotypes

نویسندگان [English]

  • E. Amirifar
  • M. Aghaee Sarbarze
  • R. Haghparast3
  • M. Khosroushahli4
چکیده [English]

To identify high yielding drought tolerant genotypes with yield stability and good bread making quality, an experiment was conducted using 22 bread wheat genotypes (20 promising lines and 2 checks, Sardari and Azar-2) during two cropping seasons (2007-2009) in Sararood (Kernamshah) and Karaj (moderate cold areas). The genotypes were evaluated in a RCBD with three replications under two separate experiments, full irrigation and rainfed conditions. Based on the results, some genotypes performed higher drought stress tolerance among them genotypes no. 11 (KATILA-13), 19 (CRR/ATTILA),1 (ORF1.158/FDL//BLO/3/SHI4144/CROW/4/C), 14 (KAUZ's'/MACHETE) and 7 (Jcan/Emu"s"//Dov"s"/3/Alvand/4/MV17/AHila) had higher grain yield, yield stability and good baking quality compared to the other genotypes. Genotypes no. 10 (HAMAM-4) and 12 (KATILA-1) had also most of the grain quality characteristics. Based on the results of different characteristics, the genotypes no. 1, 11, and 19 were selected for drought tolerance, yield and yield stability and genotypes no. 10 and 12 for drought tolerance and quality characteristics .

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rainfed wheat
  • drought tolerance
  • Yield stability
  • Quality characteristics