ویژگی‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیائی میوه تعدادی از ارقام انار در شرایط آب و هوائی ساوه

نویسندگان

چکیده

  به منظور بررسی برخی از صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی میوه، یازده رقم تجاری انار با استفاده از 26 صفت کمی و کیفی میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. کلیه صفات مورد بررسی به غیر از درصد پوست و درصد دانه، اختلاف معنی‌داری در بین ارقام داشتند که نشان‌دهنده تنوع در هر صفت است. بیشترین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی مربوط به ارقام ملس شیرین، یوسف خانی و شیشه کپ بود. نتایج تجزیه همبستگی ساده صفات، وجود همبستگی مثبت و منفی معنی‌داری را بین برخی از صفات مهم نشان داد. میزان فنل کل با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی رابطه مثبت قوی و معنی‌داری را در سطح 1 درصد نشان داد، اما مقدارآنتوسیانین با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی همبستگی نداشت. بر اساس تجزیه کلاستر ارقام به پنج گروه اصلی تقسیم شدند. گروه‌ها در صفات وزن دانه و میوه، TSS و TA تفاوت معنی‌دار داشتند و فنل کل نیز در تشکیل کلاسترها موثر بود. بر اساس تجزیه عامل‌ها صفات موثر در شش گروه عاملی قرار گرفتند که مجموعاً 9/93 درصد واریانس کل را توجیه کردند. صفات مربوط به وزن میوه، دانه و پوست و حجم آب میوه در 100 دانه از اجزای تشکیل‌دهنده عامل اول ( PC1 ) بودند و صفات مربوط به pH ، EC ، TA ، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فنل کل در عامل دوم ( PC2 ) قرار گرفتند. با استفاده از سه عامل اصلی، موقعیت ارقام در تجزیه تری‌پلات نشان داد که ارقام شیرین شهوار، نادری و بینی کج سبزوار از نظر عامل اول و ارقام شیشه کپ، ملس یزد و ملس ترش از نظر عامل دوم قوی بودند. به طور کلی با توجه به صفات اثر گذار اصلی ارقام ملس اصفهان، ملس شیرین، نادری و شیرین شهوار در یک گروه، ارقام شیشه کپ، ملس ترش، ملس یزد، یوسف خانی، اشکذر و بینی کج در گروه دیگر و رقم پوست سیاه ساوه در گروه مجزایی قرار گرفتند. .   

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Morphological and Biochemical Characteristics of Fruit in some Pomegranate Cultivars in Climatical Conditions of Saveh

نویسندگان [English]

  • M. Tatari
  • R. Fotouhi Ghazvini
  • M. Ghasemnejad
  • S. A. Mousavi
  • S. Z. Tabatabaii
چکیده [English]

 To evaluate some morphological and biochemical traits of pomegranate fruit, eleven commercial cultivars were assessed using 26 quantitative and qualitative traits. Analysis of variance showed that all evaluated traits, except peel and aril percent, were significantly different among cultivars showing variation in each trait. The highest antioxidant capacity was assessed in ‘Malase Shirin’, ‘Yousef Khani’, and ‘Shishekap’ cultivars. Analysis of simple correlation among traits showed positive and negative correlations among some of traits. Total phenol had a positive and significant correlation with antioxidant capacity, but there was no correlation between amount of anthocyanin and antioxidant capacity. Cluster analysis divided all cultivars in to five main groups. The groups were different in aril and fruit weight, TSS and TA traits. Total phenol was also effective in grouping. By factor analysis, effective traits were located in six main groups and accounted for 93.9 % of total variance . Fruit, aril, peel weight and volume of fruit juice in 100 arils were traits that constituted the first factor (PC1) and pH, EC, TA, antioxidant capacity and total phenol the second factor (PC2) . Tri-plot analysis showed that ‘Shirine Shahvar’, ‘Naderi’ and ‘Binikaje Sabzevar’ cultivars were important for the first factor and ‘Shishekap’, ‘Malase Yazd’ and ‘Malase Torsh’ cultivars for the second factor. Generally, considering the main effective traits, ‘Malase Esfahan’, ‘Malase Shirin’, ‘Naderi’ and ‘Shirine Shahvar’ were located in one group, ‘Shishekap’, ‘Malase Torsh’, ‘Yosef Khani’, ‘Ashkezar’ and ‘Bini kaj’ in another group and ‘Pust Siahe Saveh’ in a separate group.  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pomegranate
  • Cultivars
  • fruit characteristics
  • quantitative and quantitative traits
  • factor analysis