پایداری و سازگاری عملکرد دانه ژنوتیپ‌های گندم نان با استفاده از معیارهای مختلف پایداری در شرایط تنش شوری

نویسندگان

چکیده

  به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، با هدف تعیین سازگاری و پایداری عملکرد دانه لاین‌های جدید گندم نان در مناطق دارای آب و خاک شور معتدل کشور ، تعداد هفده لاین جدید پیشرفته گندم نان به همراه ارقام روشن،کویر و بم، به عنوان ارقام شاهد متحمل به تنش شوری ، درقالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه‌های یزد ، بیرجند و اصفهان در شرایط تنش شوری ( EcSoil =8-14 ds/m و EcWater =8-12 ds/m ) به مدت دو سال زراعی (83-1381) ارزیابی شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب دو ساله اثرهای مربوط به ژنوتیپ، سال× مکان، ژنوتیپ× سال و اثر متقابل سه جانبه ژنوتیپ × سال × مکان معنی‌دار بود. با توجه به نتایج بررسی پایداری و سازگاری با روش‌ها ومعیارهای مختلف پایداری ، لاین‌هایMS-81-14 ، MS-81-4 ، MS-81-3 و MS-81-5 به عنوان لاین‌های پرمحصول و پایدار شناسائی شدند. لاین MS-81-14 با شجره 1-66-22/Inia با داشتن بیشترین عملکرد دانه (470/5تن درهکتار)، بالاترین مقدار معیار گزینش همزمان برای عملکرد و پایداری (23= YS )، بیشترین مقدار ضریب تبیین (%4/97 R2 = )، کمترین میانگین رتبه (42/3 R= )، انحراف معیار رتبه پایین ( 609 / 4 = SDR ) ، واریانس پایداری ( σ i 2 ) غیرمعنی دار و اکووالانس ریک ( Wi )پایین به عنوان لاین با عملکرد بالاو پایدار و سازگار با مناطق معتدل دارای آب و خاک شور شناسایی وانتخاب شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Grain Yield Stability and Adaptability of Bread Wheat Genotypes Using Different Stability Indices under Salinity Stress Conditions

نویسندگان [English]

  • A. Amini
  • M. Vahabzadeh
  • E. Majidi Heravan
  • D. Afiuni
  • M. T. Tabatabaei
  • M. H. Saberi
  • G. Lotfali Aineh
  • S. Z. Ravari
چکیده [English]

To study genotype × environment interaction and determine the stability and adaptability of grain yield of bread wheat under salinity stress conditions in temperate zone areas of Iran, field experiments were conducted with 17 new advanced bread wheat lines together with three salinity tolerant checks cultivars Roshan, Kavir and Bam, using randomized complete block design with three replications under salinity stress conditions( EcSoil =8-14 ds/m, EcWater =8-12 ds/m). Experiments were carried out in three experimental stations in Yazd, Birjand and Isfahan during 2005-06 and 2006-07 cropping seasons. Combined analysis of variance for grain yield showed significant differences among the genotypes (P < 0.05). The location × year and genotype × year and genotype × location × year interactions were also significant (P < 0.01). Analysis of different stability parameter revealed that lines MS-81-14, MS-81-4, MS-81-3 and MS-81-5 were more high yielding and stable genotypes with good adaptability to salinity stressed conditions, among them line MS-81-14 with average grain yield of 5.470 tha-1,YS=23, R=3.42, SDR=4.609 , R2 =97.4%, non-significant stability variance ( σ i2), low Wricke's ecovalance(Wi) and also with good adaptability and agronomic chacteristics was identified as the most high yielding and stable genotype.  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bread wheat
  • Grain yield
  • salinity stress and stability
  • adaptability analysis