ارزیابی تحمل به شوری در مرحله رشد رویشی و ریزغده‌زایی در چند رقم سیب‌زمینی

نویسندگان

چکیده

   Mansoor_781@yahoo.com نویسنده مسئول:   به منظور بررسی اثر تنش شوری بر رشد گیاهچه‌ها و تولید ریزغده، از 12 رقم و لاین سیب‌زمینی به نام‌های Ranger-russet ، AGB-69-1 ، MEX-32 ، Marine-28 ، Loman ، Araucana-INTA ، Surena-INTA ، American-INTA ، Aracy ، FLS-5 ، Agria و Marphona استفاده شد. پس از کشت مریستم و تولید گیاهچه‌های کامل و تکثیر آن‌ها، به منظور بررسی اثر شوری در مرحله رشد رویشی اقدام به کشت ریز نمونه‌های تک گره ساقه (Uninodal microcutting) به طول 1 تا 2 سانتی‌متر در محیط کشت MS جامد با غلظت‌های شوری 0، 25، 50 ، 75 و 100 میلی‌مول در لیتر کلرید سدیم شد. پس از یک ماه، برای کلیه صفات مورد مطالعه، اختلاف معنی‌داری بین رقم‌ها و سطوح شوری و اثر متقابل آن‌ها وجود داشت ( P < 0.01 ). بعد از گذشت دو ماه از زمان کشت گیاهچه‌ها در تیمارهای شوری مورد‌نظر، به جز صفت تعداد ریز غده و کوچک‌ترین اندازه ریزغده برای بقیه صفات مورد مطالعه اختلاف معنی‌داری بین رقم‌ها و سطوح شوری و اثر متقابل آن‌ها وجود داشت ( P < 0.01 ). نتایج نشان داد که شوری در تمام صفات به جز صفت وزن خشک ریشه و مساحت سطح برگ اثر کاهشی معنی‌داری داشته است. ارقام تجاری (رنجر- راست، مارفونا و اگریا) در شرایط بدون شوری از نظر صفات مورد ارزیابی بسیار برتر از ارقام غیر تجاری بودند ولی در مقایسه با ارقام غیر تجاری تحمل کمتری به شوری نشان دادند. به عبارت دیگر اثر کاهشی تنش شوری روی صفات اندازه‌گیری شده در ارقام غیرتجاری نسبت به ارقام تجاری کمتر بود. ارقام تجاری رنجر- راست و مارفونا نسبت به اگریا، و ارقام غیرتجاری سورنا، امریکن و مارین 28 نسبت به دیگر ارقام غیر تجاری تحمل بیشتری به شوری نشان دادند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

In-Vitro Evaluation of Salinity Tolerance at Plantlet Growth Stage and Microtuberization in some Potato Cultivars

نویسندگان [English]

  • M. Saljooghianpour
  • M. Omidi
  • E. Majidi Heravan
  • D. Davoudi
  • P. Ahmadian Tehrani
چکیده [English]

To study the In-vitro effects of salinity (NaCl) on the plantlet growth and microtuberization in potato, 12 potato cultivars Ranger-russet, AGB-69-1, MEX-32, Marine-28, Loman, Araucana INTA, Surena INTA, American-INTA, Aracy, FLS-5, Agria and Marphona provided by Seed and Plant Improvement Institute were planted in the greenhouse. Apical and axillary meristems were cultivated on MS medium with 2.5 mg l-1 GA3 and samples were subcultured every four weeks on the same medium for plantlet production. Then plantlets were propagated through single nodal culture. To study the effects of salinity (NaCl) on the growth of single nodal explants and on microtuberization, they were cultured on MS media with different concentrations of NaCl including 0, 25, 50, 75 and 100 m mol l-1. Growth of single nodal explants on the saline media indicated that all the characters differed significantly among cultivars, salinity levels and interaction effects. Microtuberization was also affected by salinity level. All the studied characters, except the number of microtubers and the mean of minimum microtuber diameter, were significantly different cultivars, salinity levels and interaction effects. By increasing salinity level, growth of potato plantlets and microtuberization were severely inhibited, and all measured characters were negatively affected, except root dry weight and leaf area which were increased in all cultivars.Under saline conditions, wild-type cultivars (Surena-INTA, American-INTA and Marine-28) performed better than commercial cultivars (Ranger-russet, Agria and Marphona).  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Potato
  • Tissue culture
  • microtuberiziton
  • Salinity tolerance