واکنش تعدادی ازغلات دانه ریز نسبت به یک جدایه ایرانی عامل بیماری پاخوره گندم

نویسندگان

چکیده

  واکنش تعدادی از غلات دانه ریز نظیر گندم، جو، تریتیکاله، چاودار ویولاف اهلی نسبت به جدایه ایرانی(F-103) عامل بیماری پاخوره گندم Gaeumannomyces graminis var. tritici در شرایط اتاقک رشد و گلخانه بررسی شد. واکنش این گیاهان پس از مایه‌زنی مصنوعی درشرایط اتاقک رشد در مرحله گیاهچه پس از 21 روز و در شرایط گلخانه در مراحل مختلف پنجه زنی، گل دهی ، شیری شدن و رسیدگی کامل دانه مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور میزان آلودگی ریشه و طوقه ، کاهش ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی و وزن دانه اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این بررسی بیانگر اختلافات معنی دار بین تیمارها در شاخص های اندازه گیری شده بود. گندم بیشترین حساسیت را نشان داد ولی جو وتریتیکاله دارای حساسیت متوسط بودند . واکنش تریتیکاله در مراحل گیاهچه در اتاقک رشد و گلخانه به گندم شباهت بیشتری داشت تا به چاودار، ولی در مرحله گل دهی حساسیت این گیاه از جو کمتر و مابین گندم و چاودار بود. بیماری پاخوره گندم باعث کاهش معنی دار در ارتفاع بوته ، وزن خشک اندام هوایی و وزن دانه و افزایش طول طوقه سیاه شده در گیاهان گندم، جو و تریتیکاله شد. چاودار دارای مقاومت نسبی بود و میزان کاهش وزن دانه آن جزئی بود. واکنش یولاف اهلی نسبت به قارچ مذکور مقاوم ارزیابی شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Reaction of some Small Grain Cereals to an Isolate of Take-all Fungus Gaeumannomyces graminis (Sacc.) var. tritici Walker

نویسندگان [English]

  • L. Zare
  • A. Fassihiani
چکیده [English]

Reaction of some small grains such as wheat, barley, triticale, oat and rye were evaluated against an Iranian isolate (F-103) of Gaeumannomyces graminis var. tritici, the causal agent of take-all disease of wheat in the growth chamber and under greenhouse conditions. The experiments were preformed in a randomized complete design with five treatments and four replications. Root and foot infection, total dry weight and kernel weight were measured after 21 days in the growth chamber, and at tillering, flowering and ripening stages in the greenhouse. Results of this study showed that small grains were differed significantly (P=0.01) in root infection and other characteristics measured. All the small grains except oat were susceptible to Iranian isolate of take-all fungus. Wheat was the most susceptible. Barley and triticale were less susceptible than wheat. Reaction of triticale was similar to wheat rather than to rye both in the greenhouse and in the growth chamber, but at the flowering it was less susceptible than barley and was intermediate between wheat and rye in disease reaction. There were significant reduction in grain yield, plant height, total dry weight, and an increase in foot blackening of wheat, barley and triticale by take-all fungus. Rye was relatively resistant and its grain weight was not significantly reduced. Oat was evaluated as resistant to take-all disease of wheat.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wheat
  • Barley
  • triticale
  • Rye
  • OAT
  • take-all
  • pathogenicity
  • resistance