بررسی برخی اجزای مقاومت و روند توسعه قارچ Blumeria graminis f.sp. tritici در شش لاین گندم

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی روند رشد و توسعه قارچ Blumeria graminis f.sp. triticiدر سطح برگ شش لاین پیشرفته گندم و برخی از اجزای مقاومت به عامل بیماری، آزمایشی در شرایط کنترل شده گلخانه ای و با استفاده از یک پاتوتیپ از قارچ عامل بیماری با فاکتورهای بیماریزایی مشخص انجام شد. لاین های آزمایشی شامل دو لاین مقاوم M-81-13 و N-78-8، دو لاین نیمه مقاوم C-80-4 و N-80-6 و دو لاین حساس N-79-7 و N-80-19 بودند. بذر لاین های فوق در گلخانه کاشته شدند و گیاهچه های حاصل با کنیدی های قارچ، مایه زنی شدند. طول دوره کمون و اندازه کلنی های قارچ در زمان های مختلف پس از مایه زنی اندازه گیری شدند. مراحل رشد و توسعه قارچ در سطح برگ نیز در زمان های مختلف با میکروسکوپ نوری بررسی شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که در لاین های مقاوم درصد جوانه زنی کنیدی، درصد تولید لوله تندشی اولیه و ثانویه، تولید کنیدیوفور و کنیدی، اندازه کلنی و سرعت توسعه قارچ نسبت به ارقام نیمه مقاوم و حساس بسیار کمتر بود. تأخیر در توسعه قارچ در لاین های مقاوم نسبت به لاین های حساس در اثر این مکانیسم های مقاومت، موجب طولانی تر شدن دوره کمون، در لاین های مقاوم شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study on some Components of Resistance and Development of Blumeria graminis f.sp. tritici, in Six Wheat Lines

نویسندگان [English]

  • M. Karimi Jashni
  • M. Torabi
  • A. Roustaie
  • H. R. Etebarian
  • S. M. Okhovat
چکیده [English]

Development of Blumeria graminis f.sp. tritici (Bgt) on leaf surface of six advanced wheat lines and some resistance components were studied using a pathotype of Bgt having numerous virulence factors. Wheat lines were two resistant , M-81-13 and N-78-8, two moderately resistant, C-80-4 and N-80-6 and two susceptible, N-79-7 and N-80-19. Seeds of lines were sown in greenhouse and seedlings were inoculated with conidia. Plants were incubated and maintained in constant conditions (95-100% R.H. and 12 /12 hour light / dark period at 18-20ºC) in the greenhouse. Latent period and colony size were measured regularly after inoculation, and different developmental stages of the fungus were studied under light microscope, The results showed that percentages of conidia germination, primary and secondary germ-tube, conidiophore and conidia formation, colony size and fungal development were lower in resistant line than those in moderately resistant and susceptible lines. Slow development of the pathogen on resistant lines due to these mechanisms of resistance, caused longer latent period in those lines.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wheat
  • Powdery mildew
  • disease development
  • components of resistance