تجزیه ژنتیکی صفات درجه حرارت ژلاتینه شدن و میزان آمیلوز در برنج (Oryza sativa L.)

نویسندگان

چکیده

درجه حرارت ژلاتینه شدن و میزان آمیلوز از صفات مهم تعیین کیفیت برنج هستند. در این بررسی از چهار رقم برنج والدینی سنگ طارم، گرده ،IR229 و IRRI2 در دورگ گیری استفاده شد. برای شناخت خصوصیات
ژنتیکی و نحوه توارث صفات مورد نظر، دو رگ گیری مستقیم ومتقابل بین والدین سنگ طارم و گرده و نیز IR229 و IRRI2 انجام شد . نحوه توارث صفات مورد نظر در تلاقی های مستقیم و معکوس برای میزان آمیلوز با دامنه های بالا و متوسط و پایین و درجه حرارت ژلاتینه شدن پایین و متوسط مطالعه شد. از بین تلاقی های ممکن، از نسل های P1، P2، F1، F2، Bc1و Bc2 و تلاقی های معکوس آن ها برای ارزیابی استفاده شدند. نتایج حاصل غالبیت درجه حرارت ژلاتینه شدن متوسط بر پایین و آمیلوز بالا بر متوسط و پایین را نشان داده است. در تلاقی های مستقیم و معکوس گرده سنگ طارم و IR229 / IRRI2 مشخص شد که درجه حرارت ژلاتینه شدن و میزان آمیلوز به وسیله یک ژن اصلی به همراه چندین ژن تغییر دهنده کنترل می شوند. اثر دُز ژن در ایجاد تفرق بین صفات نقش مهم و موثری داشت. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که برای صفت میزان آمیلوزانتخاب می تواند در نسل های تفکیک بالا و برای صفت درجه حرارت ژلاتینه شدن در نسل های اولیه به طور موثر انجام شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Genetic Analysis of Gelatinization Temperature and Amylose Contents in Rice (Oryza sativa L.)

نویسندگان [English]

  • S. Kiani
  • S. K. Kazemitabar
  • G. Ranjbar
  • N. Babaian Jelodar
  • M. Nowroozi
چکیده [English]

Gelatinization temperature (GT) and amylose content (AC) are important traits in determination of rice quality. In the present work four rice cultivars namely
Sang-e-Tarrom, Gerdeh, IR229 and IRRI2 were utilized in hybridization as parents, for genetic characterization and study inheritance of the related traits. Direct and reciprocal crosses were performed between parents Sang-e-Tarrom and Gerdeh, and IR229 and IRRI2 respectively. Inheritance of the related traits was studied in direct and reciprocal crosses for low and high GT and high and low, intermediate and high AC. For these evaluations only generations P1, P2, F1, F2, BC1, BC2 and their reciprocal crosses were utilized. Results showed that the gene intermediate dominates on low GT and also high amylose content were dominant on low and intermediate. From direct and reciprocal crosses Gerdeh × Sang-e-Tarrom and IR229 × IRRI2 it was shown that GT and AC expressions were under monogenic control of one major gene corresponding with several modifier genes. Gene dose effects play a tremendously important and effective role in segregation production among traits. Based on these results, selections can effectively be performed in later segregation generations for AC and in early generations for GT

کلیدواژه‌ها [English]

  • rice
  • Inheritance
  • cooking quality
  • gelatinization temperature
  • amylose contents
  • gene dose effects