نحوه توارث برخی صفات مرتبط با عملکرد در گندم نان از طریق تجزیه میانگین نسل‌ها

نویسندگان

چکیده

به منظور مطالعه ژنتیکی صفات مرتبط با عملکرد در گندم نان، رقم حساس گاسپارد با دو رقم مقاوم به خشکی BCW و سرداری تلاقی داده شد و نتایج F1 ، F2 ، BC1 و BC2 همرا با والدین در دو شرایط عادی و تنش رطوبتی در طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. صفاتی مانند زمان گلدهی، رسیدگی، وزن بوته، تعداد سنبله بارور، طول پدانکل، وزن هزاردانه و شاخص برداشت یادداشت برداری شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس وزنی نشان داد که میانگین مربعات نسل‌ها برای تمامی صفات معنی‌دار است بنابراین تجزیه میانگین نسل‌ها با استفاده از آزمون مقیاس مشترک که همزمان تمام نسل‌ها را مورد آزمون قرار می‌دهد، برای تک تک صفات انجام شد. در توارث کلیه صفات، علاوه بر اثر افزایشی و غالبیت، اثر اپیستازی نیز نقش داشتند. متوسط توارث‌پذیری عمومی برای صفات مورد بررسی بین 44/0 تا 89/0 متغیر بود و تعداد ژن برای صفات مذکور بین 1 تا 3 عدد برآورد شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Inheritance of some Traits Associated with Yield in Bread Wheat Using Generation Mean Analysis

نویسندگان [English]

  • M. Frozanfar
  • M. R. Bihamta
  • A. Peyghambari
  • H. Zeinali
چکیده [English]

Genetic analysis of yield-related traits in bread wheat was carried out by crossing the drought sensitive cultivar Gusspard with two tolerant cultivars, BCW and Sardari. F1, F2, BC1 and BC2 progenies along with their parents were planted in randomized complete block design with three replications. Morphological traits such as flowering data, maturity data, spike weight, number of fertile spikes, peduncle length, 1000 seed weight, harvest index, were recorded. Results of weighted analysis of variance showed significant generation means squares for all traits. Therefore, analysis of generation means were examined using mutual scale test, which is performed in all generations simultaneously for each trait. In addition to additive and dominance effects, epistasis effect also played role in controlling the inheritance of all traits. Mean broad sence heritability for studied traits varied within the range of 0.44 and 0.89 Number of genes for the all traits was estimated to be approximately 1 to 3

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bread wheat
  • Generation mean analysis
  • gene effects
  • quantitative traits