ارزیابی کیفیت نانوایی ارقام و لاین‌های گندم نان با استفاده از آزمایش ارتفاع رسوب SDS و زیرواحدهای گلوتنین سنگین

نویسندگان

چکیده

تعداد 57 لاین پیشرفته گندم آبی مناطق معتدل کشور به‌منظور بررسی رابطه بین زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا و ارتفاع رسوب SDS، انتخاب شدند. جداسازی الکتروفورزی با روش SDS-PAGE انجام شد و برای تعیین کیفیت از ارتفاع رسوب SDS استفاده شد. در مکان ژنی Glu-A1 سه زیرواحد، در مکان ژنی
Glu-B1 پنج زیرواحد و در مکان ژنی Glu-D1 دو زیرواحد شناسایی شدند. نتایج نشان داد که بین زیرواحدهای 1 از مکان ژنی Glu-A1، 18+17 از مکان ژنی Glu-B1 و 10+5 از مکان ژنی Glu-D1 با ارتفاع رسوب SDS همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود دارد. در تجزیه رگرسیون گام به گام، دو آلل نول از جایگاه ژنی Glu-A1 و 12+2 از جایگاه ژنی Glu-D1 با تاثیر منفی بر ارتفاع بالای رسوب SDS و دو زیرواحدهای 16+13 و 18+17 از جایگاه ژنی Glu-B1 با تاثیر مثبت بر ارتفاع بالای رسوب SDS وارد مدل شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که زیرواحد 1 از جایگاه ژنی Glu-A1، زیرواحد 16+13 از جایگاه ژنی Glu-B1 و زیرواحد 10+5 از جایگاه ژنی Glu-D1 دارای بالاترین میانگین ارتفاع رسوب SDS در جایگاه‌های ژنی سه‌گانه بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Bread Making Quality of Bread Wheat Cultivars and Lines Using SDS- Sedimentation Volume and High Molecular Weight Glutenin Subunits

نویسندگان [English]

  • R. Nikoseresht
  • G. Najafian
  • R. Gh. Mirfakhraie
  • H. Dehghani
چکیده [English]

Fifty seven advanced breeding lines of hexaploid bread wheat from temperate region trial of Iran were selected and studied for relationship between HMW glutenin subunits and SDS-Sedimentation volume. The SDS-PAGE and SDS-Sedimentation were used for electrophoresis separation and bread making quality respectively. Three subunits at
Glu-A1, five subunits at Glu-B1 and two subunits compositions at Glu-D1 were identified. Results showed that there was a positive and significant correlation between subunit 1 from Glu-A1, 17+18 from Glu-B1 and 5+10 from Glu-D1 with SDS-Sedimentation volume. In the stepwise regression analysis, allele Null at Glu-A1, subunits 2+12 from Glu-D1with negative effect, subunits 13+16 and 17+18 from Glu-B1 with positive effect in high SDS-Sedimentation volume were entered in the model. The results of oneway analysis of variance were also assessed. Subunit 1 at Glu-A1, subunit pairs 13+16 at
Glu-B1 and 5+10 at the Glu-D1 locus had the high means for SDS-Sedimentation volume.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wheat
  • electrophoresis
  • H.M.W. glutenin subunits
  • SDS-Sedimentation volume