بررسی ضایعات سیب زمینی در انبارهای فریدن اصفهان

نویسنده

چکیده

منطقه‌ی فریدن، مهم ترین منطقه‌ی تولید سیب زمینی در استان اصفهان است و از نظر تولید و سلامت غده‌های بذری جایگاه خود را در کشور داراست. برای تعیین ضایعات سیب زمینی در این منطقه مطالعاتی در سال‌های 1376 و 1377 در قالب یک طرح تحقیقاتی به عمل آمد که مشخص نمود ضایعات سیب زمینی در فریدن اصفهان شامل فاکتورهای مؤثر در زمان داشت و در انبار، به طور متوسط 02/23 درصد بود. میانگین ضایعات در سال اول 62/23 و در سال دوم 42/22 درصد بود. این درصد ضایعات به تفکیک شامل پوسیدگی نرم باکتریاییSoft-rot)، 3/43 )درصد، پوسیدگی خشک فوزاریومی (Fusarium dry-rot) 89/4 درصد ، پوسیدگی قهوه ای Brown - rot) 2/30 ) درصد سبز پوستی غده‏ها Tuber greening)، 2/44 ) درصد، گوشت قهوه‌ای Internal bruising) 1/27 ) درصد، عوامل فیزیولوژیکی physiological disorders)، 4/38 ) درصد (شامل بد شکلی غده‌ها، وجود شکاف و ترکیدگی‌های عمیق، رشد ثانوی، ریز بودن بیش از حد غده‌ها و غیره). زخمی بودن عمیق غده‌ها در اثر آلات و ابزار برداشت 27/1 درصد و آفات شامل آبدزدک، کرم مفتولی و بید سیب زمینی 65/1 درصد بود. ارقام مورد بررسی در این مطالعات کوزیما، مارفونا، مورن، اگریا، پیکاسو، دراگا و آریان بودند. در مجموع این دو سال بررسی ضایعات این ارقام در اثر عوامل مختلف به ترتیب 66/25، 76/24، 24/21، 50/20، 56/18 و 20/17 درصد بود. بررسی آماری ضایعات بر حسب رقم نشان داد که ارقام سیب زمینی مورد بررسی نسبت به فاکتورهای مورد مطالعه متفاوت بوده و در اکثر موارد اثرات معنی‌داری از خود نشان دادند. موارد دیگری چون شوره سیاه (BIack scurf)، بیماری اسکب و یا جرب (scab) به علت عدم ایجاد ضایعات در انبار جزو ضایعات محسوب نگردید. همچنین سایر مواردی که به صورت جزئی و بسیار ناچیز بودند نیز در نظر گرفته نشدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study On Potato Losses In The Stores Of Farydan, Isfahan

نویسنده [English]

  • M. Nasr Esfahani
چکیده [English]

A two - year Invetigation (1997-98) was conducted to determine the various losses of potato tubers after harvesting and during the storage periods. The results revealed that 23.02 percent of the harvested tuber go on waste due to various causing effects including diseases and / or evironment. The components of these losses individually were of soft rot 3.43%, Fusarium dry rot 4.89%, Brown rot 2.30%, tuber greening 2.44% internal bruising 1.27%, physiological disorders 4.38% (includings cracking, unsuitable harvesting, secondry growth, under sized of tubers, etc.) deep injuries due to unsuitable harvesting, 1.72% and pests including Gryllotapa gryllotapa, Agrotis lineatus and phethrimea aperculella totally 1.65%. Statistical analysis showed no any significant effects in years but there was of a high correlation coefficient. The potato cultivars were cosima, marfona,Morren, Agria, Pikaso, Deraga and Arrian. The loss of potato tubers in these cultivars were 25.66, 24.76, 23.34, 21.24, 20.50, 18.56 and 17.20 percent, respectively. Potato cultivars differed in their degree of losses to various causing agents and/or effects in totality in which there were of a significant effects between the cultivars as far as the individual causing effects are concerned. Diseases such as black scurf (Rhizoctonia solani) and scab (Streptomyces scabis) were not enocunted, because of no any potato losses but there are losses in marketing. The other very minor diseases and environment effects were not included too.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Potato
  • Cultivars
  • Farydan
  • losses in the stores