اثر تنش شوری و تغذیه ازت بر پرولین آزاد و روغن کدوی بذر برهنه

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تنش شوری و تغذیه ازت بر پرولین آزاد و همچنین تاثیر تنش شوری بر تولید روغن کل در کدوی بذر برهنه (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca)، در دو سال متوالی 1377 و 1378 آزمایش هایی انجام شد. با توجه به این که در آزمایش های انجام شده از تیمارهای مختلف استفاده گردیده بود، برای هر گروه از آن ها از طرح های آماری مختلف استفاده شد. طرح آماری کرت های خرد شده برای بررسی تاثیرات تنش شوری و تغذیه ازت بر پرولین آزاد و طرح آماری بلوک های کامل تصادفی برای بررسی تاثیر تنش شوری بر میزان روغن کل بذرهای به دست آمده، مورد استفاده قرار گرفت. این تحقیق در محل گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. در این تحقیق تیمارهای شوری در دو زمان مختلف اعمال شدند. مرحله اول، قبل از کاشت بذرها انجام شد که برای این امر بذرها را در محلول های نمک 0، 2.5، 5 و 10 گرم در لیتر NaCl دارای EC به ترتیب برابر با 0، 390، 780 و 1560 دسی زیمنس بر سانتی متر (mscm-1) برای مدت 36 ساعت خیسانده و سپس کاشته شدند. مرحله دوم تیمارها، از شروع چهار برگی آغاز و تا گل دهی تداوم می یافت. تیمارهای ازت شامل 0، 75، 150، 225 و 300 کیلوگرم در هکتار بود که در سه زمان مختلف (همزمان با کاشت بذر، مرحله چهار برگی و شروع گل دهی) در اختیار گیاهان قرار داده شدند. نتایج به دست آمده از آزمایش های سال 1377 نشان داد که تنش شوری باعث افزایش سطح پرولین آزاد برگ ها در مقایسه با شاهد شده است. بالاترین میزان پرولین آزاد برگ ها در زمانی که سطح تنش شوری 2.5 گرم در لیتر (390 mscm-1) NaCl و سطح ازت در میزان 225 کیلوگرم در هکتار بوده مشاهده گردید. میزان روغن کل نیز زمانی در بالاترین حد خود بود که تنش شوری 2.5 گرم در لیتر (390 NaCl mscm-1) اعمال گردید. نتایج فوق نیز در آزمایش های انجام شده در سال 1378 هم مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects Of Salinity And Nitrogen Nutrition Free-Proline And Oil Content Of Common Pumpkin

نویسندگان [English]

  • H. Arouei
  • A.K. Kashi
  • R. Omid Beygi
چکیده [English]

In order to study the effects of salinity and nitrogen nutrition on rate of free- praline in the leaves, and effect of salinity on seed oil content of common pumpkin (Cucurbita pepo subsp pepo var. styriaca), the field and greenhouse studies were conducted in Tarbiat Modarres University in 1998 and 1999 cropping seasons. For salinity and nitrogen nutrition effects on rate of free-proline in the leaves, the experimental design was split-plot with RCBD arrangement in three replications in which salinity treatments at four levels (0,2.5,5 and 10 grl-1 of NaCl) were considered as main plots and nitrogen treatments at five levels (0, 75, 150, 225 and 300 kg ha-1 of NH4 N03) as sub-plots. However, for salinity effect on oil content of seed, the experimental design was RCB with three replications. Salinity stress was applied at two stages i.e. by soaking the seeds in the solution for 36 h before planting, and during stage from four leaves until flowering. Meanwhile, nitrogen fertilizer was applied to the plants at three stages (planting, four leaves stage and t1owering). Results indicated that in both years of the experiment, salinity stress increased the amount of free-proline in the leaves compared to the check. The highest rate of proline was obtained when salinity and nitrogen levels were at 2.5 grl-1 and 225 Kgha-1, respectively. The highest oil content in seed was also obtained at salinity of 2.5 grl-1 of NaCl.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Common pumpkin
  • nitrogen nutrition
  • Salinity stress
  • oil content of seeds
  • free- praline