بررسی اثر قارچ های میکوریز وسیکولار - آربوسکولار، فسفر و تنش خشکی بر کارآیی جذب عناصر غذایی در گیاه گندم

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی اثر قارچ های میکوریز وسیکولار- آربوسکولار (VA) فسفر و تنش خشکی بر کارآیی جذب عناصر غذایی در گیاه گندم، سه عامل قارچ (در دو سطح، کاربرد و عدم کاربرد آن)، فسفر در سه سطح 6 و 12 گرم P2O5 در متر مربع) و آبیاری (از مرحله ظهور سنبله در پنج سطح 55.1، 46.2، 36.1، 24.8 و 10.5 میلی متر آب در هر دور آبیاری) بر اساس روش هنکس و همکاران (Hanks et al., 1980) در 3 تکرار بر روی گندم مهدوی بررسی گردیدند. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد قارچ سبب افزایش کارآیی جذب فسفر و پتاسیم گردید و اثر فسفر نیز بر صفات مذکور در سطح 1 درصد معنی دار بود. بین کاربرد و عدم کاربرد قارچ از نظر کارآیی جذب ازت تفاوت معنی داری وجود نداشت. در حالی که سطوح مختلف فسفر از لحاظ این صفت اختلاف معنی دار در سطح 1 درصد نشان دادند. مقایسه میانگین اثر متقابل سه گانه قارچ، فسفر و آبیاری بر روی کارآیی جذب فسفر مشخص نمود که در گیاه گندم همزیست با قارچ میکوریز VA در شرایطی که 46.2 میلی متر آب در هر دور آبیاری بدون مصرف فسفر در نظر گرفته شد، بیشترین کارآیی جذب فسفر (428.7 گرم فسفر جذب شده به ازای هر کیلوگرم فسفر قابل جذب خاک) مشاهده گردید. در حالی که در گیاه گندم غیر همزیست، بالاترین میزان این صفت (295 گرم فسفر جذب شده به ازای هر کیلوگرم فسفر قابل جذب خاک) ناشی از مصرف 55.1 میلی متر آب در هر دور آبیاری و 6 گرم P2O5 در متر مربع بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که قارچ میکوریز VA در افزایش کارآیی جذب فسفر گیاه به خصوص در شرایط فسفر پایین خاک بسیار حایز اهمیت می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Study Of Vesicular-Arbuscular Mycorrhizae Fungi, Phosphorus And Drought Stress Effects On Nutrient Uptake Efficiency In Wheat

نویسندگان [English]

  • A.H. Shiranirad
  • A. Ali Zadeh
  • A. Hashemi-Dezfuli
چکیده [English]

In order to study the effects of Vesicular Arbuscular Mycorrhizae (VAM) fungi, phosphorus and drought stress on nutrient uptake efficiency in wheat, 3 factors of Mycorrhizae (with and without application), phosphorus (0, 6 and 12 g P2O5 per m2), and irrigation (10.5, 24.8, 36.1, 46.2 and 55.1mm water for each irrigation interval) were investigated on wheat (Mahdavi cultivar) with 3 replications based on Hanks et al. (1980). Application of fungus caused a significant increase in phosphorus and potassium uptake efficiency. The effect of phosphorus on above character was also significant at the 1% level of probability. There was not significant difference between application and non-application of fungus in nitrogen uptake efficiency, whereas application of different levels of phosphorus caused a significant difference at the 1% level on this character. Mean comparison of effects of fungus x phosphorus x irrigation on phosphorus uptake efficiency showed that symbiosis of phosphorus, had most phosphorus uptake efficiency (428.7gkg-1). The highest phosphorus uptake efficiency (295 gkg-1) without application of VAM fungi was obtained by use of 55.1 mm water for each irrigation interval and application of 6g P2O5 per m2.Therefore VAM fungi caused a significant increase for phosphorus uptake efficiency in low phosphorus levels

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wheat
  • VAM F
  • Phosphorus
  • Drought Stress
  • nutrient uptake efficiency