اثر محلول پاشی کربوهیدرات ها بر چند صفت کمی و کیفی پسته رقم کله قوچی

نویسندگان

چکیده

در پسته مخصوصا در سال پر محصول (سال On) به واسطه این که رقابت شدیدی برای جذب متابولیت ها به خصوص کربوهیدرات ها در زمان رشد و نمو سریع جنین و رشد رویشی وجود دارد، میزان برخی از صفات کیفی کاهش می یابد. درهمین راستا محلول پاشی کربوهیدرات ها در زمانهای مختلفی از رشد و نمو جنین انجام شد، تا اثراحتمالی آنها برصفات کمی و کیفی پسته رقم کله قوچی و بهترین زمان محلول پاشی مشخص گردد، لذا یک ترکیب قندی شامل 3 درصد ساکرز، 2 درصد گلوکزو 5 درصد قارچ کش مسی ( اکسی کلرورمس) انتخاب و در زمانهای مختلف دوره رشد و نمو میوه پسته رقم کله قوچی محلول پاشی با توجه به نیاز شدید میوه پسته به متابولیت ها در 4 نیمار(تیمار1: شروع رشد سریع آندوسپرم که در این حالت آندوسپرم به حالت هسته های آزاد د رکیسه جنینی دیده می شود، تیمار2: زمان تکمیل آندوسپرم و شروع رشد جنین، تیمار3: زمان تکمیل جنین و هضم کامل آندوسپرم و شروع تشکیل لپه ها و تیمار4: محلول پاشی در هر سه زمان ذکر شده در تیمارهای(۱،۲و 3) انتخاب و از نظر صفات کمی و کیفی با شاهد مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که بهترین زمان محلول پاشی برای بهبود صفات کمی و کیفی زمان شروع رشد سریع آندوسپرم است و با محلول پاشی ترکیب قندی مزبور در این زمان از رشد و نمو میوه، برخی از صفات کیفی مانند درصد خندانی، پوکی و میوه های بد شکل نسبت به شاهد بهبود یافت، ولی با تیمارهای مذکور در میزان وزن تر و خشک، درصد پروتئین و میزان جذب برخی از عناصرغذایی میوه اختلاف معنی دار مشاهده نشد.