ندا رقم پرمحصول برنج با کیفیت فیزیکوشیمیایی مطلوب

نویسندگان

چکیده

در سال 1364 در یک برنامه مدون، تلاقی های مختلفی در قالب طرح دای آلل کراس کامل بین چندین رقم محلی با کیفیت پخت و خوراک عالی و ارقام پرمحصول اما با کیفیت پایین انجام شد. پس از سه سال مطالعات ژنتیکی، از اطلاعات حاصله در تحلیل های ژنتیکی، انتخاب تلاقی مورد نظر و در نهایت انتخاب تک بوته ها و لاین های برتر مورد نظر، با روش شجره ای، استفاده گردید. نتیجه این تحقیق شش لاین خالص برتر بود که از تلاقی بین ارقام محلی سنگ طارم و حسن سرایی با رقم اصلاح شده آمل 3 به دست آمد. از میان لاین های به دست آمده، لاین D2-12-54 از لحاظ عملکرد و کیفیت نسبت به سایر ارقام اصلاح شده برتر بود و از برخی جهات نیز نسبت به ارقام اصلاح شده پرمحصول از جمله آمل 3 و نعمت برتری خاصی داشت. از جمله خصوصیات برتر این لاین جدید 7 الی 10 روز زودرسی و نیز خواص فیزیکوشیمیایی مطلوب آن می باشد. از لحاظ فیزیکی، دانه های لاین جدید کاملا شبیه طارم و از لحاظ خواص شیمیایی نیز تا حدود زیادی با آن مشابهت دارد. لاین D2-12-54 دارای عملکردی بالغ بر 8 تن در هکتار، نسبتا میان رس، متحمل به آفت کرم ساقه خوار و نسبت به مهم ترین بیماری رایج منطقه (بلاست) کاملا مقاوم است. متوسط ارتفاع آن حدود 100 سانتی متر، مقاوم به ورس، دانه دراز، دارای 26.2 درصد آمیلوز، غلظت ژل کم، درجه ژلاتینی شدن متوسط و عطر و طعم کم می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Neda" A High Yielding Rice Cultivar With Suitable Physicochemical Characteristics

نویسندگان [English]

  • GH.A. Nematzadeh
  • H. Arefi
  • Y. Khondar
  • Z. Faghih Nasiri
  • V. Fathi
  • A. Vali Zadeh
  • T. Oskoo
  • M. Bahrami
  • R. Hosseinali Mani
چکیده [English]

Several crosses have done between local rice cultivars and improved varieties in order to improve and releas high yield withing cultivars with suitable quality characteristics during lastthree decates in Iran. A hybridization breeding program with high emphasis on quality started in 1985. In that program, two groups of riice cultivar (localaromatic cultivars and high yielding improved ones) werecrossed in all possible mating systems (complete dialllel crosses). Suitable crosses were sellected and segregating generation were handled based on the pedigree method. Quality analysis of the selected sigle plant and lines were done in each generation. Finally six promisiing high yielding lines with good cooking and eating qualities were obtained from Sang Tarom and Hassan sarai with Amol 3. One of them D2-12-54, showed superiority in sense of yield and quality, comparing to others improved cultivars as well as Amol 3 and Nemat cultivars. Quality and some important agronomy characteristics of D2-12-54 (Neda c.v.) are as follows: Amylose content 26.2 percent gelatinization plant heigh 100 cm panicle length 26cm 1000 grain weight, 30gr maturity length 130 days average yield 8384 Kgha-1 resistant to blast and tollerant to stem borrer.

کلیدواژه‌ها [English]

  • rice
  • high yielding rice cultivar
  • Neda
  • cooking and eating characteristics
  • gene effects
  • quantitative and qualitative characters
  • yield