همبستگی بین صفات و تجزیه علیت برای عملکرد دانه و روغن در گلرنگ بهاره

نویسنده

چکیده

در این تحقیق تعداد 100 لاین و رقم گلرنگ بهاره در قالب طرح لاتیس ساده 10×10 به منظور بررسی و تعیین همبستگی صفات و تجزیه علیت برای عملکرد دانه و روغن در سال زراعی 76-1375 در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج همبستگی های فنوتیپی و ژنوتیپی مشخص نمود که ضمن وجود تطابق خوب بین این دو همبستگی، میزان همبستگی های ژنوتیپی در اکثر صفات بالاتر از همبستگی های فنوتیپی می باشد. صفات بیوماس و تعداد غوزه در بوته از نظر هر دو همبستگی بالاترین رابطه مثبت و معنی دار را با عملکرد دانه دارا بودند. در بررسی رگرسیون مرحله ای عملکرد دانه و روغن، چهار صفت عملکرد بیولوژیکی، تعداد غوزه، تعداد شاخه های فرعی و تعداد دانه در غوزه به مدل وارد گردیدند. نتایج تجزیه علیت بر روی عملکرد دانه و روغن نشان داد که جهت افزایش روغن ابتدا باید عملکرد دانه را افزایش داد که خود تابعی از بیوماس گیاه و تعداد غوزه در بوته است.