استفاده از یک روش مناسب استخراج نشاسته برای تعیین درصد آمیلوز در لاین‌ های جو بدون پوشینه

نویسنده

چکیده

هدف از این تحقیق انتخاب روشی مناسب جهت استخراج نشاسته از جو بدون پوشینه و استخراج و تعیین درصد آمیلوز نشاسته در 145 لاین جو بدون پوشینه بود. ابتدا با سه روش استخراج (شستشوی نشاسته)، نشاسته دو لاین از جو بدون پوشینه استخراج گردید. درصد آمیلوز آن ها توسط روشی که اخیرا برای دو تا سه بذر غلات سازگار شده بود تعیین گردید. در این آزمایش یک طرح آماری فاکتوریل (3 در 2 با 3 تکرار) به کار گرفته شد. استخراج نشاسته با خیساندن بذرها در داخل میکروتیوپ(Eppendorf tube) حاوی محلول آمینیوم به مدت یک شبانه روز و سپس خردکردن و نرم کردن آن ها توسط پستلی که روی بهم زن نصب شده بود، انجام گردید. مواد حاصل از الک های استیل میکرو (160 um) عبور داده و سپس سانتریفیوژ گردیدند. پلت های حاصل به وسیله محلول4M NaCI و سپس محلول SDS 5% (سولفات دودسیل سدیم) و در نهایت استون شستشو داده شدند و در دسیکاتور خشک گردیدند. نتایج درصد آمیلوز حاصل از روش فوق در مقایسه با دو روش دیگر (روش کاربرد اسیداستیک و اتانول و روش استفاده از محلول شکر و نمک و SDS 2% بدون مصرف محلول آمونیم) در سطح معنی دار آماری برتری داشت و این برتری به ترتیب 13 درصد و 34 درصد نسبت به روش 1و 3 بود. با این روش نشاسته، تعداد 145 لاین جو بدون پوشینه استخراج و سپس آمیلوز آن ها به روش اسپکتروفتومتری در طول موج 620 nm مشخص گردید. نتایج بین 18 تا 34 درصد نوسان داشتند. پایین ترین میزان درصد آمیلوز مربوط به لاین شماره 4062 از پاکستان و بالاترین آن مربوط به لاین شماره 743 از ترکمنستان بود. اختلاف در میزان آمیلوز در لاین های تجزیه شده آنقدر قابل ملاحظه می باشد که بتوان در آینده با تجزیه تعداد بیشتری از لاین های مناسبی جهت توصیه های تغذیه ای و صنعتی دست یافت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Using a favorite starch extraction method to survey the amylose content in naked barley (hordeum vulgare nudum) lines

نویسنده [English]

  • A. Mohammad Khani
چکیده [English]

Starch of two lines of naked barley was extracted by three different methods of washing. The apparent amylose content was determined with the same standard method, which recently has been modified for use with samples of 2-3 seeds of cereal. In the present experiment a factorial design (2 x 3 x 3) was used. The starch was extracted by soaking the seeds overnight in dilute 0.2M ammonia solution grinding in 0.5M NaCl solution in a microfuge tube with an appropriate pestle and decanting the starch slurry. Then it was washed in 4M NaCI, SDS 5% and acetone. The results of apparent amylose content of this method statistically were better than the two others. With present selected method the apparent amylose content ranged from 18 to 34% was determined for 145 accessions of naked barley. This range is considered sufficiently broad to allow amylose content to be further diversified through the working with more lines and breeding.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Naked barley
  • lines
  • Amylose
  • starch
  • extraction methods