بررسی تکمیلی خصوصیات مهم ژنوتیپ های انجیر خوراکی (.Ficus carica L) استان فارس

نویسندگان

چکیده

خصوصیات میوه و برگ ژنوتیپ های انجیر خوراکی و انجیر بر (کاپریفیگ) مناطق مهم انجیرکاری استان فارس شامل استهبانات، آبسرد خفر، دوست ایران (کازرون) و مروارید (داراب) طی سال های 1377تا 1380 مطالعه شدند. ارقام انجیر این مناطق با نام محلی پلاک گذاری شده وخصوصیات مرفولوژیکی برگ و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی میوه محصول اصلی (Main crop) هر رقم اندازه گیری و یادداشت شدند. در پژوهش حاضر تعداد یازده رقم انجیر بر و بیست و دو رقم انجیر خوراکی مورد مطالعه قرار گرفتند. همه ارقام انجیر خوراکی مطالعه شده به گروه انجیرهای ازمیر تعلق داشته و برای تشکیل میوه نیاز به گرده افشانی داشتند. تعداد پنج رقم از انجیرهای خوراکی مورد مطالعه برای تولید انجیر خشک و مابقی به منظور تولید انجیرهای تازه خوری مناسب بودند. نتایج تجزیه کلاستر ارقام خوراکی نشان داد که رقم خرفک با رقم پیوس با 84 درصد تشابه بیشترین و رقم ترشوک با رقم المی سیاه با 42 درصد تشابه کمترین شباهت و قرابت ژنتیکی را داشتند. هم چنین نتایج نشان داد رقم سبز در استهبان و پیوس در دوست ایران کازرون، که برای تولید میوه نیاز به گرده افشانی دارند، مهم ترین ارقام برای تولید انجیر خشک هستند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Complementary Study of Major Charactristics of Edible Fig (Ficus carica L.) Grown in Fars province

نویسندگان [English]

  • H. Safaei
  • M. J. Karami
  • F. Ghanavati
چکیده [English]

Fruit and leaf characteristcs including leaf morphology and fruit physical and chemical characters of 22 edible fig and 11 caprifig genotypes grown in different regions of Fars Province including Estahban, Abesard-e-Khafr, Morvarid Darab, and Dost iran Kazerun were studied during 1998 to 2001. Data collected from three trees classified all genotypes as Izmir groups that need caprification for fruit formation. Five edible fig genotypes were suitable for dry fruit and the remainings were suitable for fresh fruit consumption. Results of cluster analysis showed maximum similarity (84%) between Kharfak and Payves cultivars and minimum similarity (42%) between Torshook and Alamee Siah cultivars. Sabz cultivar in Estahban and Payves cultivar in Dost iran Kazerun being pollinated, were the most the most important cultivars for dry fig.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Edible fig
  • genotypes
  • leaf morphology
  • fruit characters