ارزیابی قدرت رقابتی ارقام ایرانی گندم نان (.Triticum aestivum L) با علف هرز چاودار (Secale cereale)

نویسندگان

چکیده

چاودار یکی از علف های هرز مشکل زا در گندم ایران است. برای مطالعه قدرت رقابتی ارقام ایرانی گندم با چاودار آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در ورامین و سه تکرار در مشکین دشت در سال زراعی 82-1381 انجام شد. تیمارها شامل هشت رقم گندم (آزادی، طبسی، مهدوی، کرج 2، نیک نژاد، پیشتاز، شیراز و روشن) در دو سطح چاودار (با حضور و بدون حضور چاودار) بودند. نتایج نشان داد که رقم مهدوی با دارا بودن عملکرد 6.12 تن در هکتار (در حضور چاودار)، زیست توده چاودار 656.5 کیلوگرم در هکتار و شاخص رقابت 2.16 قوی ترین رقم و رقم کرج 2 با دارا بودن عملکرد 2.6 تن در هکتار (در حضور چاودار)، زیست توده چاودار 2206.16 کیلوگرم در هکتار و شاخص رقابت 0.35 ضعیف ترین رقم در رقابت با چاودار بودند. در حضور رقم مهدوی، چاودار تعداد کمتری سنبله در واحد سطح تولید کرد. این در حالی بود که در حضور رقم کرج 2، چاودار بیشترین تعداد سنبله را در واحد سطح تولید کرد. بنابراین رقم مهدوی می تواند برای کنترل علف هرز چاودار در مدیریت تلفیقی علف های هرز مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

EVALUATION OF IRANIAN CULTIVARS OF BREAD WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L.) FOR COMPETITIVE ABILITY AGAINST RYE (SECALE CEREALE)

نویسندگان [English]

  • MARJAN DIANAT
  • RAHIMIAN MASHHADI H.R
  • ,BAGHESTANI M.A.
  • ,ALIZADEH H.M
  • ZAND E
چکیده [English]

Rye is one of the troublesome weeds of wheat in Iran. To study the competitive ability of Iranian bread wheat cultivars agains rye, an experiment was conducted using factorial experiment based on randomized complete block design with four replications in Varamin and with three replications in Meshkindasht during 2002-2003 growin season. Treatments included eight Iranian winter wheat cultivars (Azadi, Mahdavi, Roshan, Tabasi, Pishtaz, Shiraz, Karaj2 and Nicknejad) with to levels of rye (with and without rye). Results indicated that Mahdavi cultivar had the most competitive ability againt rye with lowest percent of garin yield loss (7.32%) in presence of rye, highest grain yield (6.12 tha-1) and highest competitive index (2.16). Karaj 2 with the highest percent of garin yield loss (46.96%) in presence of rye, lowest grain yield (2.6 tha-1) and lowest competitive index (0.35) was the least competitive cultivar. Rye produced the highest and lowest number of spikes in presence of Mahdavi and Karaj 2 cultivars, respectively. Based on these results Mahdavi cultivar can be recommended for control of rye in a IWM program .  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wheat
  • Rye
  • biomass
  • COMPETITIVE INDEX
  • yield