بررسی رابطه شاخص تعادل غذایی با عملکرد و برخی خصوصیات کیفی انگور

نویسنده

چکیده

به منظور بررسی رابطه شاخص تعادل غذایی با عملکرد و خصوصیات کیفی انگور، و با هدف تعیین وضعیت تعادل عناصر غذایی در باغ ها و اثر آن بر کاهش عمکرد و کیفیت انگور منطقه، آزمایشی به مدت چهار سال در تاکستان های استان کهگیلویه و بویراحمد به اجرا درآمد. در این آزمایش ابتدا حد بهینه عناصر غذایی برای انگور تعیین و سپس نشانه های دریس (Diagnosis and Recommendation Integrated System: DRIS) برای عناصر مختلف و همچنین شاخص تعادل غذایی برای باغ های کم بارده محاسبه شد. در مرحله بعد، رابطه این شاخص با عملکرد و خصوصیات کیفی انگور، مشخص شد. نتایج به دست آمده نشان داد که رابطه ای منفی و معنی دار در سطح احتمال 1%، بین شاخص تعادل غذایی و عملکرد انگور وجود دارد. همچنین رابطه ای منفی بین این شاخص و خصوصیاتی چون میزان قند انگور، مواد جامد محلول (Total Soluble Solid: TSS) و نسبت TSS/TA وجود دارد که مورد آخر در سطح احتمال 5% معنی دار بود. رابطه بین شاخص تعادل غذایی و اسیدیته کل (Total Acid: TA). مثبت ولی معنی دار نبود. در مجموع، نتایج حاکی از بالا بودن شاخص تعادل غذایی و نشان دهنده عدم تعادل عناصر در باغ ها بود که خود یکی از مهم ترین عوامل کاهش عملکرد و کیفیت انگور منطقه است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Relationship of nutritional balance index (nbi) with yield and quality indices of grape

نویسنده [English]

  • K.A. Goudarzi
چکیده [English]

In order to evaluate the relationship of nutritional balance index (NBI) with yield and quality characteristics of grape, a four year experiment was conducted in Kohgiluyeh-va-Boyerahmad province. The purpose of this study was to determine the nutritional elements balance status and its effect on yield and quality of grape in orchards. In this experiment, DRIS norms were established first for grape. The established norms were then used to calculate DRIS indices and nutritional balance index for those orchards having low yields. Beside, exponential regression analysis was used to evaluate relationship of NBI with yield and quality characteristics of grape. The results showed a negative and significant (at 1% probability level) relationship between NBI and yield. Relationships of NBI with sugar, TSS and TSS/TA were negative that the latest case was significant at 5% probability level. Relationship between NBI and TA was positive but not significant. Based on the obtained results, the amount of NBI was high that expressed the imbalanced status of elements the most important factor in reduced grape yield and quality in orchards

کلیدواژه‌ها [English]

  • grape
  • nutritional balance index
  • yield
  • Quality characteristics