جمع آوری و ارزیابی اولیه ارقام انگور استان قزوین

نویسنده

چکیده

این تحقیق به منظور جمع‏آوری و ارزیابی ژنوتیپ‏های انگور از جنبه‏های مختلف مانند کیفیت میوه، بازارپسندی خوشه‏ها، تراکم خوشه‏ها، درشتی و کیفیت حبه‏ها و معرفی مناسب‏ترین ارقام انگور در استان قزوین اجرا گردید. بدین منظور در تابستان سال های 1379 و 1380، با مراجعه به باغات مختلف و برتر استان نسبت به شناسایی، انتخاب و پلاک کوبی حداقل پنج بوته برتر و سالم از هر رقم یا ژنوتیپ اقدام گردید که در نهایت 19 ژنوتیپ با اسامی محلی مثقالی، ملایی، فخری، شاهانی قزوین، یاقوتی، عسگری، شصت عروس، شانی گرد (شاهانی سیاه)، یزدان دایی، کره رویه سفید، کره رویه قرمز، سیاه قزوین، میش پستان، بیدانه سفید، طلایی، شاهرودی، بیدانه قرمز، شاهانی سفید و ریش بابا شناسایی و علامت‏گذاری شدند. در سال81- 1380، اندازه گیری صفات و بررسی مراحل مختلف فنولوژیکی براساس دیسکریپتور بر روی بوته های مادری پلاک کوبی شده، انجام شد. در اسفند 1380 بیست قلمه از بوته‏های فوق تهیه و در خزانه ریشه‏دار گردید، سپس 9 قلمه ریشه دار از هر رقم به زمین کلکسیون واقع در ایستگاه تحقیقات انگور تاکستان منتقل شد تا در فاز دوم طرح بررسی های آماری بر روی آن ها انجام شود. در فاز اول، ژنوتیپ ها تنوع بسیار وسیعی از نظر صفات اندازه گیری شده نشان دادند. به طوری که در بین آن ها، ژنوتیپ های زودرس تا دیررس، دانه دار و بیدانه، عملکرد کم تا زیاد، میوه کاملا کوچک تا بسیار درشت، زود شکوفا تا دیرشکوفا، قند کم تا زیاد، حالات و خصوصیات متفاوت رویشی، قدرت رشد ضعیف تا قوی و غیره مشاهده شد. ارقام ملایی، فخری، شصت عروس و میش پستان دارای حبه های خیلی بزرگ، یاقوتی، عسگری، بیدانه سفید و بیدانه قرمز حامل بذر ناقص، شصت عروس و شاهرودی با خوشه های بسیار بزرگ، کره رویه سفید و قرمز دارای گل با پرچم های واژگون، شاهانی، یاقوتی، یزدان دایی و شانی گرد بسیار زودرس، سیاه قزوین خیلی دیررس، شصت عروس و شاهرودی دارای قدرت انبارمانی زیاد و ارقام فخری، عسگری، شصت عروس، شانی گرد، شاهرودی و بیدانه سفید دارای درصد قند بالا شناخته شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Collection and Prilminary Evaluation of Grapevine Cultivars of Qazvin Province

نویسنده [English]

  • M. A. Nejatian
چکیده [English]

The present research was carried out to collect and assess grape cultivars from different aspects such as cold tolerance, fruit quality, cluster marketability, cluster density, berry quality and size, and introduce the best cultivars of Qazvin province. During 2000-2002, superior and healthy genotypes were identified, and 5 plants from each cultivar or genotype were labeled in different orchards. Finally, 19 cultivars with local names of Mesghali, Mollaei, Fakhri, Shahani Qazvin, Yaghouti, Asgari, Shast-e-Arous, Shani Gerd (Shahani Siah), Yazdandaei, Kareroye Sefid, Kareroye Ghermez, Siah Qazvin, Mishpestan, Bidaneh Sefid, Talaei, Shahroodi, Bidaneh Ghermez, Shani Sefid and Rishbaba were identified. During 2001-2002, different characteristics and phonological stages were recorded on the labeled stock plants using grape descriptors. In March 2001, 20 cuttings were prepared from the stock plants, and cultured in nursery for rooting. Then, 9 plants from each genotype were transplanted to the collection gardon at the Takistan Grape Research Station for further evaluations in the second phase of the project. In the first phase, genotypes showed wide variation for the measured characteristics, so that, among them genotypes of early ripening to late ripening, seedless and seeded, low to high yield, very small to large fruit, early to late flowering, low to high sugar content, different vegetative characteristics, weak to power vigor etc. were observed. Cultivars Fakhri, Shast-e-Arous and Mishpestan had very large berries Yaghouti, Asgari, Bidaneh Sefid and Bidaneh Ghermez contained imperfect seed Shast-e-Arous and Shahroodi had very large clusters Kareroye Sefid and Kareroye Ghermez contained female flower with reflex stamens Shahani, Yaghouti, Yazdandaei and Shani Gerd had very early ripening fruit Siah Qazvin had late ripening fruit Shast-e-Arous and Shahroodi had Good storage ability Fakhri, Asgari, Shast-e-Arous, Shani Gerd, Shahroodi and Bidaneh Sefid had high Brix.

کلیدواژه‌ها [English]

  • grape
  • determination
  • genetic resources
  • genotype
  • collection
  • Qazvin