بررسی اثر شوری بر عملکرد و اجزا عملکرد ارقام هندوانه

نویسندگان

چکیده

در این آزمایش اثر تنش شوری بر عملکرد میوه، کیفیت محصول و خصوصیات رشدی ارقام هندوانه تجاری چارلستون گری، کریمسون سویت و شوگر بی بی، در مزرعه امیرآباد دانشکده کشاورزی بیرجند به مدت دو سال با استفاده از آب آبیاری با شوری های مختلف دارای هدایت الکتریکی 1/1 (شاهد)، 5/5 و 5/10 دسی زیمنس بر متر (آب چاه های مختلف) به صورت آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. شوری های مختلف در کرت های اصلی و ارقام در کرت های فرعی قرار گرفتند. تیمار شوری پس از مرحله 3-2 برگی حقیقی اعمال گردید. نتایج تجزیه واریانس دو ساله نشان داد که شوری بر عملکرد میوه، تعداد میوه هر بوته، وزن میوه، طول میوه، قطر میوه و قطر گوشت در سطح 1 درصد و بر قطر پوست در سطح 5 درصد معنی دار بود. ارقام از نظر صفات فوق در سطح 1 درصد با هم اختلاف معنی دار نشان دادند. با افزایش شوری کلیه صفات مورد مطالعه کاهش یافت. میزان کاهش در شوری 5/10دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد برای صفات فوق به ترتیب 76 ، 46 ، 42 ، 26 ، 4/21 ، 14 و 8/22 درصد بود. کاهش عملکرد میوه ارقام چارلستون گری، کریمسون سویت و شوگر بی بی در شوری 5/5 دسی زیمنس بر متردر مقایسه با شاهد به ترتیب 4/21، 3/24 و 6/33 درصد و در شوری 5/10 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 75، 70 و 77 درصد بود. آستانه تحمل به شوری ارقام به ترتیب 8 ، 1/8 و 8/6 دسی زیمنس بر متر تعیین شد. عملکرد میوه ارقام در شرایط شاهد به ترتیب 28، 7/26و 6/19 تن در هکتار بود. عملکرد میوه با قطر میوه، قطر گوشت، قطر پوست، طول میوه و تعداد میوه در هر بوته دارای همبستگی مثبت و معنی دار در سطح 1 درصد (به ترتیبr برابر با 58/0، 54/0، 43/0، 7/0 و 5/0 بود. با توجه به نتایج حاصله ارقام چارلستون گری و کریمسون سویت که دارای آستانه تحمل به شوری بالا می با شند برای مناطقی با شوری آب و خاک تا حدود 8 دسی زیمنس بر متر توصیه می شوند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Salinity on Yield and Yield Components of Watermelon Cultivars

نویسندگان [English]

  • M. H. Saberi
  • A. Zolfagharan
  • A. Azari Nasrabad
  • B. Atarodi
چکیده [English]

In this experiment the effect of salinity on yield, yield components and other characteristics of three watermelon cultivars Charleston Gray, Crimson Sweet and Sugar Baby were studied in Birjand at Amirabad Experimental Station. The experiment was performed during 2001 and 2002 growing seasons, using three water sources of 1.4 (check), 5.5 and 10.5 dsm-1 electrical conductivity. The design of the experiment was split plot in randomized compelet block with three replications. The three electrical conductivities of irrigation water were the main plots and three cultivars as sub plots. The salinity treatments were applied after 2nd to 3rd leaves stage. Based on the results of combined analysis, the effect of salinity on fruit yield, fruit number per plant, fruit weight, fruit length, and flesh diameter were significant at 1%, and on sink diameter at 5% level. These parameters were decreased with increasing salinity. In severe salinity (10.5 dsm-1), compared to control, the percentages of decrease for parameters were 76, 60, 42, 26, 21.4 and 22.8 respectively. Decrease of fruit yield in Charleston gray, Crimson Sweet and Sugar Baby in 5.5 dsm-1, was 21.4,24.3 and 33.6% and in10.5 dsm-1 75,70 and 77% respectively. Charleston gray and Crimson Sweet had higher fruit yield than the Sugar Baby in saline conditions. The threshold tolerance to salinity for Charleston gray, Crimson Sweet and Sugar Baby was 8, 8.1 and 6.8 ds/m respectively. The correlations between fruit yield and fruit number per plant, fruit length, sink diameter, flesh diameter and friut diameter were significant with r = 0.5, 0.7, 0.43, 0.54 and 0.58 respctively. Based on the results, cultivars Charleston gray and Crimson Sweet cultivars seem to be more suitable for saline conditions than the Sugar Baby cultivar.

کلیدواژه‌ها [English]

  • watermelon
  • Cultivars
  • salinity effect
  • yield