بررسی تاثیر تنش خشکی و شوری بر برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک در ارقام جو (.Hordeum vulgare L)

نویسندگان

چکیده

تاثیر تنش خشکی و شوری بر روی صفات زراعی و فیزیولوژیک پنج رقم جو بهاره ، با استفاده از سه طرح بلوک های کامل تصادفی در پنج تکرار به طور جداگانه در شرایط بدون تنش، تنش خشکی و شوری در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب در سال زراعی 1380-81 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که، صفات عملکرد دانه و اجزای آن، آب نسبی و سرعت اتلاف آن از برگ پرچم، نشت یونی و نسبت K+/Na+ در تنش کاهش و انباشت سدیم، پتاسیم، پرولین و قندهای محلول برگ پرچم افزایش می یابد. در هر سه شرایط رقم فایز از عملکرد دانه بالائی نسبت به بقیه ارقام برخوردار بود و ارقام آریگاشار و گرگان پایین ترین عملکرد را به ترتیب در تنش خشکی و شوری به خود اختصاص دادند. در تنش شوری رقم فایز نسبت به رقم آریگاشار از کمترین انباشت یون سدیم، بالاتریم میزان یون پتاسیم و نسبت بالای ، K+/Na+ در برگ پرچم برخوردار بود. رقم فایز در مقایسه با رقم آریگاشار پایداری غشا بالائی را نشان داد. رقم آریگاشار از طریق افزایش اتلاف آب، انباشت پرولین و قندهای محلول بیشتری نسبت به رقم فایز داشت. ضرایب همبستگی صفات مشخص نمود که صفت تعداد سنبله در مترمربع با عملکرد در تنش شوری و خشکی همبستگی مثبت و معنی داری داشته و می تواند به عنوان معیار غیر مستقیمی برای غربال ژنوتیپ های با عملکرد دانه بالا در شرایط تنش شوری و خشکی قابل استفاده باشد.