بررسی اثر متقابل شوری و بیماری بوته میری جالیز (Phytophthora drechsleri Tucker) در بعضی ارقام خیار

نویسندگان

چکیده

بیماری بوته میری جالیز (Phytophthora drechsleri) از بیماری های مهم در منطقه گرمسار و ورامین می باشد. خسارت این بیماری روی خیار تا %25 گزارش شده است. در این مناطق مساله شوری که می تواند سبب اختلالات متابولیکی و جذب آب و مواد غدایی توسط گیاه بشود وجود دارد. خیار گیاهی حساس به شوری است، بنابراین تنش ناشی از شوری می تواند سبب حساسیت بیشتر گیاه به بیماری بوته میری بشود. سطوح مختلف شوری )شاهد بدون آلودگی، 0، 10، 25 و 50 میلی مول (NaCl روی سه رقم رایج خیار در منطقه )تزیر، سوپر 2000 و آمریکایی( در حضور قارچ عامل بیماری در شرایط گلخانه بررسی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. اختلاف معنی دار بین سطوح مختلف شوری وجود داشت و افزایش تنش شوری سبب بالا رفتن حساسیت به این بیماری شد. اثرهای متقابل شوری × ارقام به طور معنی داری اختلاف داشت. اثر غلظت های مختلف شوری 0)، 10، 25، 50 و 75 میلی مول (NaCl روی رشد قارچ در محیط کشت CMA در یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. آنالیز واریانس سطح رشدی قارچ روی محیط کشت CMA نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف شوری وجود دارد. سطح رشد قارچ در تیمار شاهد به میزان 635 میلی متر مربع و در تنش 50 و 75 میلی مول NaCl به ترتیب 4725 و 4797 میلی متر مربع بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study on interaction of salinity and cucurbit wilt disease (phytophthora drechsleri tucker) in some cucumber cultivars

نویسندگان [English]

  • A. Roustaei
  • A. Sadat Noori
  • H.R. Etebarian
چکیده [English]

Cucurbit wilt caused by Phytophthora drechsleri is one of the most important diseases in Varamin and Garmsar areas. Reduction of yield of cucurbit by this disease has been reported about 25%. Soil salinity which can cause the important damage to the plant metabolism and nutrition, is common in these regions. Cucumber is susceptible to salinity stress. Therefore salinity stress may increase the susceptibility of cucumber to Phytophthora drechsleri. Different levels of salinity (control, 0, 10, 25 and 50 mM NaCl) on three current cultivars (Tezier, Super 2000 and U. S. A.) of cucumber were investigated at the presence of P. drechsleri in greenhouse conditions. A factorial analysis for completely randomized design with 3 replications, was used for these experiments. Significant differences were observed among the different levels of salinity. Increasing stress due to salinity increased the susceptibility to the disease. Cucumber cultivars had different responses to salinity. The effects of different levels of salinity (0, 10, 25, 50 and 75 mM NaCl/l) were also investigated on growth of P. drechsleri on CMA culture at a completely randomized design with 3 replications. Variance analysis of growth area of fungus on CMA culture showed significant differences among different levels of salinity. Growth area of fungus was 6359 mm2 for control and 4725 and 4797 mm2 for 50 and 75mM NaCl, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • cucumber
  • Phytophthora drechsleri
  • Salinity
  • interaction
  • cultivar