بررسی نحوه عمل ژن صفات مختلف لاین های محک ذرت با استفاده از تلاقی های دای آلل

نویسندگان

چکیده

ده ترکیب حاصل از تلاقی دای آلل پنج لاین محک (Tester) مورد استفاده در برنامه های اصلاح ذرت کشور، برای آزمون تلاقی لاین های جدید ذرت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار در کرج و گرگان در سال 1383 از نظر عملکرد دانه و برخی صفات مربوطه مورد بررسی قرار گرفتند. براساس تجزیه واریانس مرکب دو منطقه، اختلاف معنی دار بین تلاقی ها از نظر کلیه صفات مورد بررسی وجود داشت. تجزیه دای آلل نشان داد که در کنترل توارث صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته ، تعداد ردیف دانه در بلال، عرض دانه و تعداد دانه در بلال ژن هایی با اثر افزایشی و غیرافزایشی و در توارث صفات طول گل تاجی و طول محور بالایی گل تاجی، طول بلال، تعداد دانه در ردیف بلال و ضخامت دانه فقط ژن هایی با اثر افزایشی نقش دارند. لاین های MO17 و B73 به عنوان بهترین ترکیب شونده از نظر تولید هیبرید و به عنوان محک مناسب برای غربال ژرم پلاسم ذرت و لاین های K1264/1 و KL17/2-5 به عنوان محک های نامناسب در این بررسی شناسایی شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Mode of Gene Action of Different Traits in Maize Tester Lines

نویسندگان [English]

  • R. Choukan
  • S. A. Mosavat
چکیده [English]

  Ten diallel combinations of five maize tester lines were evaluated for grain yield and some related traits using randomized complete block design with two replications in Karaj and Gorgan during year 2004. Combined analysis of variance over two locations revealed significant differences among crosses for all the traits. Diallel analysis indicated presence of additive and non-additive gene action for grain yield, plant height, ear row number, kernel width and number of kernels per ear, as well as, additive effects for tassel length and tassel main axis length above the branches, ear length, kernel number per ear row and kernel thickness. MO17 and B73 were identified as efficient testers in screening maize germplasm, and K1264/1 and KL17/2-5 as non-efficient ones.   

کلیدواژه‌ها [English]

  • Maize
  • gene action
  • tester lines
  • General combining ability
  • Specific combining ability
  • additive effects
  • non-additive effects